Credinta

Întâmpinarea Domnului. Ce e bine sa faci în această zi sfântă

 

 

Întâmpinarea Domnului

 

Întâmpinarea Domnului, se sărbătorește pe 2 februarie, la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, prin aducerea lui la templul din Ierusalim. După legea lui Moise, Maica Domnului trebuia să aducă jertfă pentru purificarea sa o pereche de turturele sau doi pui de porumbel și să-și răscumpere fiul care, fiind primul născut băiat, trebuia hărăzit lui Dumnezeu. Tradiția Sfintei Scripturi ne spune că un bătrân proroc pe nume Simeon a venit la Templu ca să-L vada pe Mesia, după cum i se făgăduise în vis. Astfel, el a reușit să vadă înainte în duh noua putere de mântuire a credinței în Hristos și, bucuros de descoperirea sa, bătrânul Simeon L-a întâmpinat pe pruncul Iisus, L-a binecuvântat și, luându-L în brațe, plin de recunoștință, a rostit cuvinte de slavă prin care arăta ce reprezintă Hristos pentru neamul omenesc: puterea cea mare de mântuire a lui Dumnezeu în lume, lumina tuturor popoarelor, slava lui Israel cel vechi și lui Israel cel nou.
Întâmpinarea Domnului a rămas ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățire și închinare a lor la sfintele icoane. Mama care a născut vine în biserica și în numele familiei aduce pe noul-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Popular, Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și ca Stretenia, Martinii de Iarna (1-3 februarie) sau Ziua Ursului:

  • Stretenia este o sfântă lăsată de Dumnezeu spre a le aduce bine oamenilor când se roagă la ea, mai ales la o nevoie mare;
  • Stretenia, fiind femeie iute, o rugăm în această zi să fie mai „moale“;
  • Stretenia e sărbătoarea babelor, când toate se adună la un loc și sporovăiesc;
  • Cine lucrează în ziua de Stretenie va cădea în boală;
  • Stretenia se ține pentru sporul casei și sănătatea copiilor.

Despre vreme

  • Dacă va fi senin, cald și uscat, va fi vară mănoasă; le va merge bine stupilor. Dacă la Stretenie e zi frumoasă, atunci până la Sf. Gheorghe tot așa va fi;
  • În această zi începe topirea zăpezii;
  • Dacă își strică ursul bârlogul sau în această zi, cu toate că afară e frig, primăvara este aproape; dacă el iese în această zi, însă intră din nou în bârlog, cu toate că afară este frumos, va fi încă iarnă.

 

Sursa : Revista Mistica
Categorii