Flori si gradina

Legenda păpădiei

 

 

 

 

Cine nu iubeste papadia si cine, copil sau om mare fiind nu a suflat macar o data in puful ei? Iata mai jos o legenda frumoasa despre aceasta floare.

“La început Dumnezeu a trimis un inger la toate plantele ca sa spuna cum vor sa arate. Numai papadia nu stia cum dorea sa arate si îngerul ii mai lasa o zi sa se gandeasca.

In ziua aia papadia rugandu-se a dat cu ochii de soare si s-a hotarat sa arate ca el si sa-i zica ingerului cum vrea sa arate, ca vrea sa fie galbena si frumoasa ca soarele. Apoi vazu luna si se razgandi. Vroia sa arate ca ea. Sa fie alba, rotunda si frumoasa. Apoi vazu si stelele si-i placura si acelea. Cand veni ingerul nu stia ce sa-i spuna vroia sa fie ca soarele, ca luna, ca stelele. Nu era hotarata.

Loading...

Asa ca Dumnezeu i-a indeplinit toate dorintele. De aceea papadia este la inceput galbena ca soarele, apoi alba si daca sufli peste ea se imprastie precum stelele.”

 

Ingerul florilor se reintorsese pe pamant si incepuse sa caute in paduri , gradini si campii , floarea care ar fi putut fi deasupra tuturor celorlalte.
El a ajuns intr-un razor plin de lalele rosii si portocalii , ridicate semet spre cer si mandre , si le-a intrebat : ” Unde v-ar place cel mai mult sa traiti ?”.Lalelele i-au raspuns : „Cel mai mult ne-ar place sa fim in pajistea unui castel , in care culorile noastre fierbinti ar contrasta cu zidurile cenusii ale zidurilor.Ne-ar place sa fim atinse de catre o printesa care sa ne marturiseasca cat de frumoase suntem .”
Ingerul si-a intors cu intristare ochii de la lalele si a chestionat trandafirul : „Care crezi ca ar putea fi locul tau preferat ?”.Acesta i-a raspuns : „Mi-ar place sa fiu ajutat sa ma ridic pe zidurile unui castel , caci sunt fragil si delicat si nu as putea face lucrul acesta de unul singur.Eu am nevoie de ingrijire si de un adapost primitor.”
Din nou , ingerul florilor s-a abatut , si s-a indreptat in padure catre o violeta , pe care a intrebat-o :”Unde ti-ar place cel mai mult sa iti traiesti viata ?”.”Aici , in codru , unde sunt ascunsa de ochii tuturor” , i-a raspuns violeta , „paraul imi racoreste radacinile , iar copacii ma adapostesc de fierbinteala amarnica a soarelui”.
Ingerului nu i-a placut insa nici cele spuse de catre violeta si a strabatut pamantul pana cand a ajuns la o papadie prinsa adanc in tarina unei pajisti.Ingerul a intrebat-o ” Care este locul in care ti-ar place cel mai mult sa traiesti ?”.”Vai” , a oftat papadia , ” as vrea sa traiesc oriunde as putea fi gasita cat mai repede de catre copiii plecati de la scoala sau care se zbenguiesc si alearga peste campii.As vrea sa traiesc pe langa drumuri si in poiene , dar si printre pietrele din oras , ca sa pot face fericit pe oricine cu floarea mea pufoasa.” Tu esti floarea care imi place cel mai mult” a exclamat ingerul , adaugand : „Vei inflori oriunde apare mai intai primavara si vei fi numita floarea copiilor”.

 
Categorii