Clatite si Gogosi

Am preparat ceva foarte delicios din cartofi – gustoase și originale nu sunt nici pateuri nici șuberece! Verdeața din umplutură le face si mai minunate!

 

 

Am preparat ceva foarte delicios din cartofi – gustoase și originale nu sunt nici pateuri nici șuberece! Verdeața din umplutură le face si mai minunate!

 

Sunt gustoase, sățioase și foarte apetisante. Verdeața din umplutură le face si mai minunate!

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

-o linguriță de sare;

-o linguriță de zahăr;

-un ou;

-200 ml de apă caldă;

-50 g de unt;

-aproximativ 400 g de făină.

Pentru umplutură:

-600 g de cartofi;

-o ceapă;

-1-2 linguri de ulei;

-100 ml de lapte;

-sare — după gust;

-mărar, ceapă verde — după gust;

-100 g de cașcaval.

Altele: 

-ulei — pentru prăjit;

-unt topit — pentru ungerea lipiilor.

 

Mod de preparare:

1.Pregătiți aluatul: puneți sarea, zahărul, oul și apa caldă într-un bol adânc. Amestecați cu telul până la omogenizare.

2.Adăugați untul topit (cald, nu fierbinte). Amestecați.

3.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu telul. Apoi transferați aluatul pe masa presărată cu făină și frământați-l până va deveni omogen. El trebuie să rămână ușor lipicios.

4.Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul a 15-20 minute.

5.Pregătiți umplutura: fierbeți cartofii în apă până vor fi gata.

6.Tăiați ceapa în cubulețe și prăjiți-o în puțin ulei până se va înmuia și se va rumeni.

7.Puneți cartofii fierți și ceapa prăjită într-un bol. Pisați-le cu zdrobitorul pentru cartofi până veți obține un piure fin.

8.Adăugați laptele și sare după gust. Amestecați foarte bine.

9.Mărunțiți verdeața.

10.Dați cașcavalul prin răzătoarea mare.

11.Modelați lipiile: divizați aluatul în 14-16 bucățele egale. Oferiți-le forma de biluțe și acoperiți-le cu folie alimentară, ca să nu li se usuce suprafața.

12.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță subțire.

13.Prăjiți lipiile pe tigaia încinsă, unsă cu ulei, pe ambele părți, până se vor rumeni.

14.Puneți fiecare lipie pe o farfurie. Răspândiți puțin cașcaval ras și puțină verdeață mărunțită pe suprafața ei.

15.Răspândiți 2 linguri de piure de cartofi pe jumătate de lipie. Apoi îndoiți-o în jumătate și ungeți-o cu unt topit pe ambele părți, folosind pensula.

16.Serviți lipiile cu multă plăcere! Ele rămân moi și gustoase și în următoarele zile, când puteți să le încălziți în cuptorul cu microunde.

Lipiile umplute cu cartofi sunt incluse demult în meniul nostru.

 

Pofta buna!

 

 Sursa




Categorii