Credinta

Locul de reculegere din România care a devenit o adevarata atracție turistică, tunelul celor 365 de sfinți!

 

 

Locul de reculegere din România care a devenit o adevarata atracție turistică, tunelul celor 365 de sfinți!

 

 

În apropiere de Masivul Vâlcan din Munții Retezat-Godeanu, lângă stațiunea montană Straja din Valea Jiului, există un tunel betonat de 54 de metri lungime. Pe pereții tunelului sunt pictați 365 de sfinți ortodocși din calendarul ortodox pentru fiecare zi, iar pe tavan poți admira scene biblice. Candela din tunel arde mereu și în fiecare zi este mutată în fața sfântului din ziua respectivă.

Oamenii din zonă spun că tunelul a devenit un adevărat calendar ortodox, deși destinația lui principală constă în a face legătură între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena.

Tunelul a fost construit în anul 2006 la inițiativa oamenilor care doreau să ajungă iarna la schitul din stațiune, însă nu o puteau face din cauza troienelor de zăpadă care atingeau înălțimea de 3 metri. În scurt timp după construirea sa, tunelul a devenit o veritabilă atracție turistică.

Loading...

În aceeași zonă poate fi admirată o cruce cu înălțimea de 18.6 metri și cu o anvergură de 9 metri. Ea a fost ridicată în 1996 de Emil Pârău în cinstea eroilor români. Tot Emil Pârău a fost omul care a construit și tunelul celor 365 de sfinți.

În fiecare an de Vinerea Mare aici are loc un eveniment impresionant. Credincioșii din zonă poartă pe umeri o cruce de paltin parcurgând drumul de la Lupeni la Straja, drum care are o lungime de 10 km. Crucea este ulterior depusă la bisericuța de lemn, care împreună cu tunelul celor 365 de sfinți și Crucea Eroilor alcătuiesc un veritabil complex turistic.

O legendă a locului spune că în 1996 la Cabana Montana de sărbătoarea sfinților Constantin și Elena un turist a aprins lumina în încăperea sa, însă becul a ars instantaneu. Când becul a fost schimbat, turistul a observat că flama de la filamentul becului ars a imprimat pe interiorul becului o cruce. Cu toate acestea becul a fost aruncat, însă în scurt timp și becul nou a ars, imprimând în interior aceeași cruce. În prezent, becul dat poate fi văzut la schitul din Straja.

 

Sursa
Categorii