Sfaturi utile

10 Semne că ai probleme cu tiroida

 

10 Semne că ai probleme cu tiroida

Oboseala este un simptom care cuprinde în general senzația de oboseală și epuizare. Hipotiroidismul – niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în sânge – poate fi o cauză potențială de oboseală. Senzația de oboseală constantă este adesea diagnosticată ca oboseală cronică, care poate fi, de asemenea, un simptom al unei tulburări tiroidiene.

2. Îngrășare

O creștere bruscă și inexplicabilă în greutate poate fi un semn revelator al unei afecțiuni tiroidiene. În general, creșterea în greutate este produsul secundar al nivelurilor scăzute de hormoni tiroidieni (hipotiroidism). Însă, nivelurile ridicate de hormon tiroidian, numit hipertiroidism, pot provoca perioade de scădere în greutate. Dintre cele două tulburări, hipotiroidismul este mult mai frecvent.

3. Bătăi neregulate ale inimii

După cum s-a menționat, hormonii tiroidieni afectează o serie de organe vitale. Când nivelul hormonilor tiroidieni este prea scăzut, acest lucru poate determina inima să bată prea lent. Când nivelurile hormonale sunt crescute, ritmul cardiac poate deveni neobișnuit de rapid. Ca urmare, nivelul tensiunii arteriale devine adesea neregulat. Uneori, modificările ritmului cardiac creează senzații vizibile, cum ar fi o inimă care bate puternic sau palpitații cardiace.

4. Umflarea gâtului

Contrar majorității semnelor unei tulburări tiroidiene, umflarea gâtului este adesea un simptom foarte vizibil. Acesta este un semn special care necesită atenție imediată, deoarece poate fi rezultatul cancerului tiroidian sau al nodulilor, mici bulgări care cresc în tiroidă. Desigur, există și alte cauze care pot fi responsabile pentru umflarea gâtului.

5. Depresie

În mod surprinzător, depresia poate fi un semn al unei tulburări tiroidiene. Motivul este că hipotiroidismul poate avea un impact asupra nivelului substanței chimice „care te fac să te simți bine” a creierului, serotonina. De asemenea, nivelurile scăzute de hormon tiroidian pot declanșa alte zone ale corpului să scadă activitatea, ceea ce poate avea un impact indirect asupra dispoziției generale.

6. Anxietate

Acesta este un semn care se poate datora hipertiroidismului – atunci când glanda tiroidă produce un nivel excesiv de hormoni. Când se întâmplă acest lucru, metabolismul nostru și alte părți ale corpului pot deveni hiperactive, creând sentimente de anxietate sau „nervozitate” generală.

7. Ceața cerebrală

Când funcționalitatea tiroidei se diminuează, la fel se întâmplă și cu abilitatea cognitivă. Hipertiroidismul face adesea dificilă concentrarea, în timp ce hipotiroidismul poate crea goluri în memorie și scăderea conștientizării. În special, unele femei au atribuit astfel de semne menopauzei, când cauza principală era de fapt o afecțiune tiroidiană.

8. Reducerea apetitului sexual

Acest semn poate fi un simptom independent sau cumulativ. Libidoul scăzut poate fi rezultatul direct al hipotiroidismului, dar poate fi și în asociere cu energia scăzută, dureri corporale, creștere în greutate – cauzate de hipotiroidism.

9. Piele uscată

Nu doar gâtul umflat, ci și pielea uscată poate fi un alt semn vizibil al unei tulburări tiroidiene. Hipotiroidismul încetinește adesea metabolismul, care poate iniția modificări atât în ​​textura pielii, cât și în aspect. Un metabolism inactiv reduce adesea transpirația, care limitează cantitatea de umiditate a pielii, provocând descuamare sau uscăciune. De asemenea, unghiile pot deveni și ele fragile.

10. Tulburări digestive

Cei cu hipotiroidism se plâng adesea de constipație, rezultat al scăderii activității digestive datorată producției hormonală scăzută. Hipertiroidismul sau tiroida hiperactivă pot duce la diaree sau mișcări intestinale mai frecvente.

 

Sursă

 




Categorii