Flori si gradina

Mușcata Roșie, floarea de leac din fereastră

 

 

muscate

 

 

Cunoscută, de regulă, ca plantă ornamentală, mușcata roșie ne umple sufletele de bucurie, inundând casa de optimism. Pe lângă frumusețea sa fermecătoare, mușcata roșie dispune de proprietăți antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii. Considerată și recunoscută drept planta – medicament, aceasta îmbunătățește metabolismul, stopând creșterea tumorilor și oprind hemoragiile.

Pentru prepararea rețetelor medicale, din mușcată nu sunt folosite doar frunzele și florile, ci și rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpini goale (fără frunze). Spălate și folosite imediat, sau uscate și păstrate în pungi de hârtie, rădăcinile plantei reprezintă o sursă bogată în glucide, amidon, flavonoizi, saponine și substanțe tanante, frunzele mușcatei fiind și ele generoase în vitamina C (acid ascorbic), carotină, ulei eteric, microelemente, glucoză și alcaloizi.

Preparate din mușcată

♣ Uleiul de mușcată Vândut în farmacii, uleiul esențial de mușcată poate fi preparat și acasă, folosind următorul procedeu: Un pahar de piure din frunze și flori tocate de mușcată se adaugă într-un borcan transparent, de 750 ml. Turnați 125 ml alcool dublu rafinat, închideți etanș, ținând amestecul în soare puternic, timp de 2 săptămâni. Deschideți borcanul pentru a adăuga ulei de floarea-soarelui, de porumb sau de măsline, închizându-l ermetic și așezându-l, pentru încă două săptămâni, în bătaia puternică a razelor soarelui. După ce ați strecurat și stors bine compoziția rezultată, păstrați plantele macerate la congelator, și folosiți-le sub formă de comprese. Lichidul se păstrează și el în sticluţe de culoare închisă, la frigider.

Mod de administrare
În uzul intern: se ia o linguriță de ulei în gură și se suge precum o bomboană, cu 15 minute înainte de masă. Este recomandat ca această cură să fie ținută în fiecare primăvară, timp de 7 zile, pe parcursul tratamentului fiind interzis consumul de alcool În aromaterapie: amestecați câteva picături de ulei cu sare fină și păstrați într-un flacon închis etanș. Sunt ideale pentru diminuarea stresului și a epuizării psihice. Folosiți ulei esențial de muşcată dacă suferiți de insomnie, astenie, hipertensiune, nevroză, ateroscleroză a vaselor sanguine, distonie vasculară sau o imunitate scăzută. Puteți adăuga uleiul în apa pentru baie, dar și în cremele pentru masaj.

 

Sursa: Top Remedii Naturiste




Categorii