Povesti de viata

Nu amana sa faci curetenie in suflet si in viata, mai tarziu poate va fi mult prea greu!

 

 

Nu amana sa faci curetenie in suflet si in viata, mai tarziu poate va fi mult mai greu!

 

La un batran calugar, a venit intr-o zi un tanar pentru a-i cere un sfat. Din vorba in vorba, tanarul ii spuse:
– Nu ma simt bine in pielea mea. As vrea sa ma schimb, dar nu pot. imi pierd usor rabdarea, ma enervez destul de des din nimicuri. Am incercat sa ma schimb, dar nu am putut. Totusi, eu sper ca dupa ce voi ajunge la varsta dvs, voi putea sa imi cenzurez pornirile, nu-i asa?- Nu, i-a raspuns batranul. Vino cu mine!
L-a dus pe tanar langa padure si i-a spus:
– Vezi acest vlastar, stii ce este?
– Da, e un puiet de brad.
– Smulge-l!
Tanarul a scos bradutul imediat. Mergand mai departe, calugarul s-a oprit langa un bradut ceva mai inalt, aproape cat un om.– Acum, scoate-l pe acesta.
S-a muncit baiatul cu pomisorul acela, dar cu putin efort a reusit pana la urma sa-l scoata. Aratandu-i un brad ceva mai mare, calugarul i-a mai spus:
– Smulge-l acum pe acela.
– Dar e destul de mare, nu pot singur.
– Du-te si mai cheama pe cineva.
intorcandu-se tanarul cu inca doi flacai, au tras ce-au tras de pom si, cu multa greutate, au reusit, in sfarsit, sa-l scoata.
– Acum scoateti bradul falnic de acolo.
–  Dar acela este un copac mare si batran. Nu am putea niciodata sa-l smulgem din radacini, chiar de-am fi si o suta de oameni.
– Acum vezi, fiule ? Ai inteles ca si relele apucaturi din suflet sunt la fel? Orice viciu sau orice neputinta pare, la inceput, inofensiva si fara mare importanta, dar , cu timpul, ea prinde radacini, creste si pune stapanire din ce in ce mai mult pe sufletul tau.Cat este inca mica, o poti scoate si singur. Mai tarziu, insa, vei avea nevoie de ajutor, dar fereste-te sa lasi lucrurile care nu iti plac sa ti se cuibareasca adanc in suflet, caci atunci nimeni nu va mai putea sa ti-l scoata. Nu amana niciodata sa-ti faci curatenie in suflet si in viata, caci mai tarziu, va fi cu mult mai greu.

 

 Sursa
Categorii