Flori si gradina

O PLANTĂ incredibil de EFICIENTĂ! Reduce TENSIUNEA, colesterolul şi previne formarea CHEAGURILOR de sânge

 

 

 

 

Această plantă este apreciată pentru aroma specială şi pentru gustul picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.

Hreanul se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.

Afecţiuni cardiovasculare

Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării de cheagurilor de sânge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge cerebrale şi coronariene, reducând astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Împotriva tusei

Hreanul are şi calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari hreanul este iritant.

Împotriva gripei

Hreanul este planta recomandată împotriva răcelii şi gripei. Încă de la primele simptome încearcă să consumi hrean în salate, lângă o friptură sau chiar proaspăt, iar senzaţia de nas înfundat va dispărea ca prin minune. Hreanul este un leac foarte bun şi în cazurile de dureri de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz poţi opta pentru comprese cu hrean aplicate pe frunte.

Împotriva reumatismului

Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută. Într-o cană cu lapte cald se adaugă una sau două linguriţe de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să dureze aproximativ trei săptămâni.

Bun pentru creşterea apetitului

Hreanul este de neînlocuit în alimentaţie atunci când nu ai poftă de mâncare. În acest caz, substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu puţină miere. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Îmbunătăţeşte memoria

În compoziţia hreanului se găsesc din belşug vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos şi pentru îmbunătăţirea memoriei. Hreanul are şi acţiune tonifiantă şi de scădere a colesterolului, dar este foarte bun şi pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a părului.

Sirop de hrean

Siropul de hrean este recomandat persoanelor care suferă de astm, bronşită cronică sau afecţiuni ale căilor respiratorii. Se dă pe răzătoarea mică o rădăcină de hrean, se adaugă patru linguri de miere, se amestecă bine şi se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară şi se obţine siropul crud. Resturile de hrean care rămân se pun la fiert cu puţină apă (cât să le acopere). După fierbere se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu siropul crud. Pentru afecţiunile de mai sus se iau trei linguri pe zi.

Oţetul de hrean

Se poate folosi cu succes împotriva seboreei sau descuamării pielii. Mod de preparare: se rade o rădăcină de hrean şi se introduce într-o sticlă. Peste el se toarnă oţet de mere cu miere, până se acoperă hreanul. Se lasă la macerat timp de zece zile, după care se scoate din sticlă câte puţin lichid care se va folosi pentru aplicaţii externe.

Tinctura de hrean

Intern, tinctura de hrean este recomandată pentru tratarea tusei, a guturaiului şi a gripei, iar extern se recomandă pentru tratarea reumatismului sau a plăgilor necrozate. Mod de preparare: se dau pe răzătoarea mică câteva rădăcini de hrean, se pun într-un borcan (până se umple o treime) şi restul borcanului se umple cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat timp de opt zile, apoi se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Intern se ia câte o jumătate de linguriţă de trei sau patru ori pe zi, iar extern se aplică pe zonele afectate. Aplicarea tincturii este uşor dureroasă, dar e foarte eficientă.

Persoanele care suferă de gastrită hiperacidă sau de sindromul colonului iritabil ar trebui să evite consumul de hrean. În afecţiunile biliare, preparatele pot fi condimentate cu hrean, respectând însă sfatul medicului.

 

Sursa: PentruEa
Categorii