Sfaturi utile

Cum să ameliorați durerea și amorțeala nervului sciatic?

 

 

Cum să ameliorați durerea și amorțeala nervului sciatic?

 

Durerea de spate este una dintre cele mai perturbatoare forme de durere cronică, dar unele forme de durere de spate sunt mai ușor de identificat și tratat decât altele. Una dintre cele mai recunoscute și tratate este durerea sciatică, care este cauzată de presiunea asupra nervului sciatic. Cea mai frecventă cauză a durerii de sciatică este o hernie de disc în partea inferioară a spatelui, de obicei rezultată din cauza unei leziuni sau a vârstei.

Durerea de sciatică poate fi intens dureroasă, dar vestea bună este că această afecțiune dispare de obicei în câteva săptămâni. Doar un număr limitat de pacienți necesită o procedură chirurgicală pentru a reduce presiunea nervoasă. Dacă aveți dureri de sciatică în fesa unui picior, împreună cu oricare dintre următoarele simptome, ar trebui să vizitați imediat un medic:

  • Durerea nu este diminuată prin tratament nechirurgical
  • Durere severă sau debilitantă
  • Funcție motrică afectată
  • Slăbiciune musculară la un picior
  • Orice modificare a funcției vezicii urinare sau a intestinului

 

Ce este sciatica?

 

Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corpul uman și se întinde de la partea inferioară a spatelui în jos pe ambele picioare. Sciatica este un termen general care include orice durere sau simptome neurologice care afectează orice parte a acestui nerv lung.

Cea mai frecventă cauză fizică a sciaticii este un disc bombat în regiunea lombară a spatelui. Între vertebrele coloanei vertebrale sunt discuri spongioase care ajută la amortizarea și susținerea coloanei vertebrale. Dacă există o leziune, atunci acest disc se poate deplasa și apăsa pe nervul sciatic. De asemenea, în timp, exteriorul dur al discului se poate degrada; în consecință, interiorul ca de jeleu poate extruda prin lacrimi și poate ciupi nervul sciatic.

Deși durerea într-o parte a feselor este simptomul caracteristic al sciaticii, această afecțiune poate prezenta și următoarele simptome:

  • Amorţeală
  • Furnicături
  • Ardere
  • Înțepătură

Durerea de sciatică începe de obicei în partea inferioară a spatelui și se extinde pe coapsa unui picior și în partea inferioară a piciorului și a piciorului. Majoritatea pacienților caracterizează durerea ca o senzație de arsură, ascuțită sau electrică. Durerea este adesea mai accentuată când stați în picioare sau când stai nemișcat și se ameliorează în timp ce vă culcați sau mergeți.

Tratamente nechirurgicale pentru durerea de sciatică

 

Majoritatea medicilor recomandă terapii conservatoare pentru a trata inițial durerea de spate sciatică. Printre cele mai frecvent prescrise sunt:

Repaus la pat – în majoritatea circumstanțelor, medicii nu recomandă perioade prelungite de repaus la pat. Deși pot fi necesare perioade scurte de odihnă după apariția unei dureri de spate sciatică, ar trebui să rămâneți cât mai activ posibil pentru a susține vindecarea și a limita riscul ca starea dumneavoastră să evolueze la una cronică. Prea mult repaus la pat poate slăbi mușchii necesari pentru susținerea coloanei vertebrale, precum și uscarea și întărirea discurilor coloanei vertebrale, făcându-le mai predispuse la deteriorare.

Terapia cu căldură sau cu gheață – aplicarea frigului pentru a amorți durerea de spate și pentru a reduce umflarea s-a dovedit destul de eficientă pentru mulți bolnavi. Perioadele scurte de terapie – 20 de minute sau mai puțin – ar trebui alternate cu terapia termică, care poate, de asemenea, calma durerea, susține circulația și accelerează vindecarea.

Medicamente antiinflamatoare – unul dintre răspunsurile fiziologice cheie la durerea de sciatică este inflamația țesutului din jur, care poate agrava și mai mult simptomele durerii. De aceea, mulți medici recomandă medicamente antiinflamatoare precum AINS (de exemplu, aspirina, ibuprofenul, naproxenul) pentru a ajuta la limitarea umflăturilor. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda injecții cu steroizi pentru a ajuta la reducerea inflamației și durerii.

Kinetoterapie – pentru mulți pacienți, kinetoterapie care include întinderi și exerciții de întărire a spatelui poate ajuta la atenuarea durerii de spate sciatica. Aceste exerciții pot ajuta la întinderea spatelui și la reducerea presiunii asupra nervului sciatic. De asemenea, ele pot ajuta la alinierea coloanei vertebrale la o postură mai naturală și mai puțin dureroasă. Este important să vă mențineți regimul de kinetoterapie până când medicul dumneavoastră vă spune să vă opriți, astfel încât să puteți obține beneficiul maxim.

Exercițiile fizice – un factor cheie pentru mulți pacienți cu dureri de sciatică este prezența grăsimii abdominale. Acest lucru nu numai că apasă pe coloana vertebrală, făcându-vă mai predispus la hernie de disc, dar poate, de asemenea, exacerba o afecțiune sciatică prin creșterea presiunii asupra nervului sciatic. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care ar trebui să mențineți un regim regulat de exerciții care include întindere, exerciții cardiovasculare și exerciții de creștere a mușchilor. Discutați orice nou program de fitness cu medicul dumneavoastră înainte de a începe pentru a preveni orice rănire.

Calmante – una dintre prioritățile tratamentului durerii de spate a sciaticii este gestionarea simptomelor durerii, așa că medicul dumneavoastră ar trebui să vă prescrie analgezice imediat după diagnostic. Deși durerea poate fi severă, majoritatea medicilor recomandă ca pacienții cu dureri de spate sciatică să rămână inițial pe medicamente pentru durere fără prescripție medicală; acest lucru se datorează faptului că medicamentele OTC pot fi la fel de eficiente ca și medicamentele prescrise pentru mulți pacienți și multe dintre aceste medicamente au proprietăți antiinflamatorii care ajută la atenuarea durerii. Dacă durerea dumneavoastră nu răspunde la medicamentele OTC, atunci medicul dumneavoastră vă poate prescrie opioide sau relaxante musculare pentru perioade scurte de timp.

 

 Sursa




Categorii