Inedit

Oamenii de ştiinţă au confirmat: câinii pot recunoaşte o persoană rea

 

 

 

 

Cand vrei sa iti iei un animal de companie te gandesti, de obicei, la o pisica sau un caine, dar daca nu te-ai decis inca iata o noua descoperire stiintifica ce te va ajuta.

Un studiu recent arata clar cum cainii analizeaza cat de mult te poti baza pe o persoana si daca poti avea sau nu incredere in cineva, relateaza articolegenerale.eu.

Studiul a fost condus de Akiko Takaoka de la Kyoto University din Japan, care a vrut sa stie impreuna cu colegii sai daca un caine mai are incredere in persoana care l-a mintit. Cercetatorii au impartit experimentul in trei parti, pentru a afla daca un caine intelege ca persoana respectiva este sau nu de incredere.

Loading...

Cercetatorii sustin ca acest studiu este foarte important in studierea comportamentului animalelor, iar un alt om de stiinta, de data aceasta de la University of Bristol, John Bradshaw, a sustinut ca in ceea ce priveste cainii, acestia vor prefera mereu sa aiba parte de cuvinte clare, pentru ca lumea sa fie una sigura.

In experimentul mentionat, stapanii cainilor au aratat mai intai catre un recipient cu mancare spre care cainii fug imediat, apoi catre un recipient fara mancare, la care cainii nu se grabesc sa se duca, dar sunt pacaliti sa se apropie totusi. Se stia dinainte ca un caine va alerga catre obiectele aratate de stapan, deoarece se presupun ca aceste suflete inteleg gesturile umane, care daca sunt lipsite de constanta fac animalul sa devina nervos si stresat.

A treia oara, nici un caine nu s-a mai dus la gestul aratat, deoarece nu mai avea incredere in stapan. La acest experiment au participat 34 de caini, care au avut aceleasi rezultate, potrivit publicatiei de specialitate Animal Cognition Journal.

Concluzia acestui studiu a fost ca un caine isi foloseste cunostintele obtinute anterior pentru a-si da seama daca o persoana este sau nu de incredere. Mr. Takaoka planuieste sa continue experimentul, dar sa-l faca pe lupi, care sunt ruda cea mai apropiata a cainilor, pentru ca acest experiment demonstreaza stiintific si cat de curiosi sunt cainii in privinta lucrurilor noi.

Alte cercetari arata ca un caine poate judeca si cum alte persoane interactioneaza cu stapanul lui. Intr-un experiment stapanii de caine au cerut cuiva ajutorul, ca mai apoi, persoana respectiva sa incerce sa ofere cainelui ceva de mancare, dar cainii nu au primit nimic de la cei care s-au comportat neadecvat si au fost nepoliticosi cu stapanii lor. In schimb cei care au ajutat sau n-au avut nici o reactie au fost primiti cu bratele deschise.

Un alt studiu, realizat de Neuroscience and Biobehavioural Reviews, sustine ca un caine citeste in mod clar interactiunea dintre stapan si straini, pentru ca stapanii au cerut ajutorul a doua grupuri de oameni, iar cainii au stiut cum sa se comporte in societate si i-au evitat pe cei care au raspuns negativ cererii.

S-a dovedit deja ca un caine poate citi si intelege gesturile si mimica oamenilor, dar acum se stiu mai multe despre cat de inteligenti sunt cainii in general, deoarece descifreaza gesturile si decid daca sa urmeze sau nu regulile sociale. Cu toate acestea, studiile arata ca aceste animale traiesc in prezent, fara sa se gandeasca prea mult la trecut sau viitor.

 

Sursa:  Jurnal MM
Categorii