Statisticile au scos la iveala cele sapte cele mai rele obiceiuri dupa servirea mesei:

 

1.Fumatul dupa masa

– Niciun fumator din lume nu se da inapoi de la tigara de dupa masa. Pentru fumatori, e un lucru perfect normal. In schimb, expertii avertizeaza ca o tigara fumata imediat dupa servirea mesei poate fi de 10 ori mai nociva decat in alte circumstante. Asta se datoreaza faptului ca sistemul digestiv este activ, transferand fumul pretutindeni prin corp!

2.Consumul de fructe dupa masa

– Fructele se digera, de regula, foarte repede, dar, atunci sunt consumate dupa masa, ele nu sunt digerate imediat. Ramanand mai mult timp in stomac, fructele se descompun si cauzeaza dureri de stomac si balonare, producand totodata toxine care incurajeaza formarea celulitei. Daca vrei sa mananci fructe, mananca-le pe stomacul gol cu ceva timp inainte de a servi masa. Asa e cel mai indicat!

3.Consumul de ceai dupa masa

– Multi oameni consuma ceai dupa masa fara sa stie ca acest obicei este foarte nesanatos. Cofeina, o componenta esentiala a ceaiului, incetineste procesul de digestie, cauzand probleme de absorbtie. Acest obicei poate fi foarte daunator persoanelor anemice. In special daca suferi de anemie, evita sa bei ceai timp de cel putin o ora de la servirea mesei.

4.Inotul dupa masa

– Cu siguranta ca, in copilarie, ai tai iti repetau mereu sa nu inoti dupa masa, si pe buna dreptate. Expertii avertizeaza ca inclusiv inotul dupa masa este nociv. Este binecunoscut efectul benefic al apei cu privire la imbunatatirea circulatiei sanguine, dar, imediat dupa masa, sangele este canalizat inspre stomac pentru digestia alimentelor, asa ca nu trebuie intervenit in acest proces.

5.Efectuarea exercitiilor pentru talie dupa masa

– Acestea pot duce la rasucirea si prinderea intestinelor si, in plus, intarzie digestia. Chiar daca pare greu de crezut, exercitiile pentru talie efectuate imediat dupa masa pot incuraja cresterea in greutate. Numai pentru acest motiv si ar trebui sa renunti complet la acest obicei.

6.Intreprinderea oricaror activitati fizice dupa masa

 – Orice efort fizic dupa masa nu este o idee buna. Efortul fizic impiedica sistemul digestiv sa absoarba inmod eficient nutrientii ingerati. Cel mult, poti face o plimbare usoara dupa masa.

7.Somnul imediat dupa masa 

– Un alt obicei prost, desi cu totii tanjim dupa un pui de somn dupa masa de pranz. Somnul, in schimb, nu este recomandat in acest moment deoarece incetineste procesul de digestie si poate provoca balonare, in special datorita statului in pozitie orizontala. In timp, acest obicei poate provoca multe alte probleme de stomac.

 

Sursa: Perfecte.md