Credinta

Pe 7 ianuarie, de Sfantul Ioan Botezatorul, stropiti-va cu Aghiasma Noua pentru a fi feriti de boli tot anul

 

 

 

 

Sărbătorit cu mare cinstă de întreaga creștinătate pe data de 7 ianuarie, Ioan Botezătorul este unul dintre sfinții cei mai apropiați de Dumnezeu, fiind considerat în unele părți ale țării patronul pruncilor, având grijă ca aceștia să nu moară nebotezați. Iată ce tradiții și obiceiuri se păstrează în această zi.

Nu se consumă vin roșu

Potrivit tradiției, în ziua de 7 ianuarie, nimeni nu are voie să consume vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul sfântului Ioan Botezătorul. Atenție mare, pentru că în această zi nu aveți voie să fiți triști sau supărați, pentru că așa veți fi tot restul anului.

Un vechi obicei spune că de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, trebuie să vă stropiți cu aghiasmă pe față, pentru că altfel veți fi feriți de boli tot anul. De asemenea, se crede că după ziua de 7 ianuarie, se va boteza gerul, adică frigul se înmoaie și ușor, ușor, începe să vină căldura.

Tot tradiția amintește și de un vechi obicei, întâlnit tot de ziua Sfântului Ioan Botezătorul: Iordăneala. În ajunul marii sărbători, tinerii iau de la preot agheasmă de la Bobotează și în dimineața zilei de 7 ianuarie merg la biserică, iar după ce se termină slujba, stropesc fiecare persoană care iese din sfântul lăcaș.

La rândul lor, cei iordăniți trebuie să-I răsplătească pe tineri cu bani, cu care aceștia fac seara o petrecere pe cinste.

 

Sursa
Categorii