Flori si gradina

Planta care vindecă orice boală, planta preferată a egiptenilor si care ar trebui să-și găsească locul în fiecare grădină. Antidotul nicotinei, inhibă dezvoltarea cancerului la sân, eficient in tratamentul cistitei si a vezicei urinare

 

 

 

 

Cresonul (Lepidium Sativum) este planta anuală, aromatică, ce se cultivă pentru consumul de frunze și care are cea mai scurtă perioadă de germinare. Despre creson se spune că este planta care crește oriunde. Este o plantă utilă, sănătoasă, plină de beneficii pentru organism, iar cu foarte puțin efort și cu o investiție minimă poți avea creson la discreție la tine acasă.

Cesonul este originar din Orientul Mijlociu. Egiptenii aveau o adevărată pasiune pentru creson și erau conștienți de beneficiile acestuia pentru sănătate.

Cresonul se folosește în stare proaspătă (lăstarii și frunzele) pentru salate și mâncare, iar semințele drept condiment sau pentru a obține un fel de muștar. Frunzele de creson au aromă de hrean, dar mult mai fină și mult mai plăcută. În 100 de grame de frunze proaspete se ascunde o mică farmacie, acestea fiind pline de vitamine, minerale și enzime binefăcătoare.

Loading...

 

Cultivarea cresonului

Semințele de creson au o mare viteză de încolțire, la 10- 15°C, ele răsar în mai puțin de 24 ore. Această proprietate este utilizată uneori iarna pentru a se obține în casă, verdeață proaspătă care să dea savoare și aspect plăcut salatelor și mâncărurilor mai sărace și mai monotone în acest anotimp.

Pentru a cultiva creson este de ajuns să garnisim o casetă de plastic sau orice vas plat, de sticlă sau porțelan, cu mușchi umed sau să le umplem cu nisip ori argilă umectată cu apă, pe care presărăm semințe de creson. În câteva zile se obține o masă de verdeață cu un frumos aspect și cu un gust de primăvara. În bucătăria germana, aceasta este faza în care frunzele sunt preferate pentru consum, deoarece frunzele cotiledonate sunt mai delicate la gust, extrem de fragede și ușor picante. Așa se face că în tot cursul iernii, uneori și în celelalte anotimpuri, cresonul abia răsărit se vinde în casetuțe de plastic.

Semințele de creson se țin departe de lumină

Semințele de creson trebuie ferite de lumină în primele zile după plantare, așa că o soluție foarte bună este să acoperi vasul cu un carton. Perforează din loc în loc cartonul pentru a permite aerului să circule, fără ca semințele să fie afectate de lumină. De regulă semințele germinează în 2-3 zile, iar la 10-15 zile după germinare, se pot recolta frunzele. Dacă însămânțați creson la interval de două săptămâni, puteți beneficia de o recoltă eșantionată și veți avea creson proaspăt pe toată durata anului.

Cresonul preferă spațiile parțial umbrite

Cresonul se dezvoltă cel mai bine în spațiile parțial umbrite, iar în cazul în care temperaturile sunt ridicate, are nevoie de umbră totală. Dacă este expus la temperaturi ridicate, cresonul va dezvolta rapid tulpină florală sau se va ofili. Solul în care se dezvoltă cresonul trebuie să fie bine afânat și udat în permanență.

Întrebuințările cresonului

Numai 100 de grame de creson proaspăt conține 60- 140 mg de vitamina C, în functie de varietate, 15-45 mg iod, 200 mg de calciu, fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, ulei sulfoazotat, vitamina: A, B, PP1, E, caroten, extract amar etc.

Întrebuințările cresonului sunt multiple, de exemplu în Franța se folosesc frunzele când sunt mai mari și mai picante. Frunzele de creson pot fi strânse în legături, ca cele de pătrunjel și se folosesc pentru sosuri, ca garnitură la carne sau în salate.

Un gust și o aromă excelentă dau frunzele de creson murăturilor sau utilizate la preparatele cu ouă, pregătite în diverse forme: omlete, jumări, ochiuri etc.

 

Imagini pentru creson

 

De-a lungul istoriei europene, năsturelul a fost utilizat ca aliment, condiment și plantă medicinală. Frunzele stimulează eliminarea toxinelor prin urină și îmbunătățește digestia. Planta conține iod și vitamina C, fiind indicată în asteniile de primăvară, iar sucul ei are efect antidot împotriva nicotinei, ducând și la scăderea glicemiei în diabetul zaharat. Popular, se mai spune că acest suc, amestecat cu cel de urzică, frânează căderea părului. Un studiu britanic din 2004 al Universității din Southampton a demonstrat că, prin consumul regulat, năsturelul inhibă dezvoltarea cancerului la sân.

Frunzele se culeg tinere și se consumă proaspete în salate, garnituri sau sucuri obținute prin stoarcere. Tăiate mărunt, ele condimentează minunat preparatele reci, mai ales cele pe bază de lapte. Au un gust aromat, acrișor și ușor picant.

Ca toate plantele comestibile de primăvară, după ce înflorește devine amărui. Fiind adaptat la mediul semi-acvatic, năsturelul nu poate fi conservat nici prin uscare, nici prin congelare, căci își ompromite proprietățile. La fel – gătită prin tratament termic, planta iși pierde o parte din calități, deși supa denăsturel este o specialitate franceză foarte apreciată.

Poate fi crescut in interior, în ghivece bine udate. Industrial planta este comercializată în supermarketuri numai în pungi de plastic vidate care conțin umezeală și suficient aer care se protejeze frunzele de strivire. Au termen de valabilitate de numai două zile. Se mai poate găsi sub formă de muguri germinați.

Infuzia de năsturel

Fiertură

Fierbe o lingura rasa de rădăcină de pătrunjel, două linguri de năsturel și o jumătate de pahar de apă clocotită este f bun diuretic și susține tratamentul cistitei si a vezicei  urinare.

Năsturelul este contraindicat în timpul sarcinii, deoarece aceasta poate produce contracții uterine. În Talmudul evreiesc, scris acum aproape 2500 de ani, se spune că năsturelul, amestecat cu oțet, poate opri sângerările.

 

Nasturel3

 

Sursa: Agrointeligența Ierburi Uitate
Categorii