Povesti de viata

Povestea comunei cu cel mai scump si rodnic pământ din România

 

 

Povestea comunei cu cel mai scump si rodnic pământ din România

 

Un hectar de teren agricol dintr-o comună gălățeană costă și 30.000 de euro, aproape de trei ori mai mult decât în Olanda.

Este vorba de localitatea Matca, din județul Galați, unde aproape jumătate din cele 8.000 de hectare ale comunei sunt cultivate cu legume, iar 800 de hectare sunt acoperite cu solarii.

Aproximativ 15 la sută din toate solariile din România se află la Matca, unde se produc anual peste 200 de milioane de kilograme de legume.

Hectarul de teren arabil a ajuns la prețuri amețitoare în Matca, în principal datorită prosperității financiare de care se bucură localnicii, iar 10.000 de metri pătrați de pământ costă chiar și 40.000 de euro, prețuri duble sau chiar triple față de Franța sau Olanda.

„Toată lumea de la noi are solarii, fie că vorbim despre fermieri sau despre profesori ori salariaţi ai primăriei. Doar copiii şi bătrânii neputincioşi nu muncesc în solarii”, spune primarul din Matca, Nelu Costea, care este, la rândul său, fermier.

„La noi sunt mai multe magazine de folie şi de alte lucruri necesare agriculturii decât magazine obişnuite”, a adăugat edilul celor 12.000 de locuitori din Matca.

În această localitate din vecinătatea orașului Tecuci, asistații sociali sunt foarte puțini, doar cei care nu pot lucra (aproximativ 40 de persoane) apelând la ajutoare.

„Ai noştri nu au timp de bârfă şi de mâncat seminţe. Din timpul pierdut vine sărăcia! Dacă şi în restul României ar munci lumea măcar 50% din ce muncim noi, aici, ţara noastră ar fi departe, domnule. Ar fi bogăţie mare”, mai spune primarul Nelu Costea, pentru Adevărul.

Interesant este că zona nu dispune de un sistem de irigații, dar nici de un un curs de apă care să îi alimenteze pe grădinari. Culturile sunt udate cu apă scoase din puțuri individuale, iar apoi este circulată prin sisteme moderne, care asigură amestecul cu substanțe nutritive și încălzirea solariilor.

 

Sursa: greatnews.ro.
Categorii