Desert

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

 

 

 

 

Ingrediente:

BLAT 1:

  • 8 albuşuri
  • 200 gr. zahăr
  • 300 gr. miezuri de nucă ușor prăjită și tocată
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 varf cutit sare
  • 1lingură ulei/unt + 2 linguri făină pentru tapetat tava

CREMA:

  • 8 gălbenușuri
  • 800 ml lapte
  • 8 linguri făină (160 gr.)
  • 8 linguri zahăr tos (200 gr.)
  • 1 pachete unt (250 gr.)
  • 5 plicuri zahar vanilinat (după preferință)

BLAT 2:

  • 250 gr. biscuiți Petit Beurre
  • 100 ml lapte

GLAZURĂ:

  • 3 linguri cacao
  • 5 linguri de zahăr
  • 4 linguri apă

DECOR (OPȚIONAL):

  • nucă de cocos
  • nucă prăjită și măcinată și ciocolată rasă

 

Mod de preparare:

BLAT:

-Se încinge cuptorul la 170°C.

-Se unge tava de copt cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină.

-Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.

-Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.

-Se adaugă nuca prăjită și tocată (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.

-Se întinde bezeaua cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 170°C timp de cca. 60 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

-Cât timp se coace blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată.

CREMA DE VANILIE:

-Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu zaharul, până nu se mai simte zaharul.

-Se adaugă făina și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.

-Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se tine pană crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.

-Se adaugă jumătate din zahărul vanilinat și se omogenizează.

-Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

-Între timp se freacă untul (aflat la temperatura camerei) spumă împreună cu restul de zahăr vanilinat, până când acesta devine spumos și își mărește

-Când crema este complet rece, se adaugă treptat peste spuma de unt, mixând bine în continuare până când capătă o textură fină, delicată.

GLAZURĂ:

-Într-un ibric se amestecă zahărul cu cacaoa și apa, se pune pe foc mic și se lasă să să fiarbă câteva minute, până începe să se îngroașe.

-Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

ASAMBLAREA:

-Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.

-Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte.

-Se toarnă glazura rece de ciocolată peste biscuiți.

-Pentru decor, deasupra se poate presăra nucă prăjită măcinată și ciocolată rasă sau nucă de cocos (dupa gust si preferinta).

 

Pofta buna !

 

Sursa : Vicky’s Recipes




Categorii