Desert

Prăjitură cu foi şi cremă de lămâie

 

 

 

 

Ingrediente:

5 foi-de dimensiunea tăvii de la aragaz

 • 2 ouă
 • 100 g unt la temperatura camerei
 • 100 ml lapte
 • 150 g zahăr
 • 2 lingurițe rase de amoniac
 • aprox. 500 g făină

crema de lămâie

 • 5 gălbenuşuri
 • 450 g unt
 • 300 g zahăr
 • sucul și coaja de la 2 lămâi mari (sau 3 mici)

 

Mod de preparare:

foile

Loading...
 1. Untul se mixează împreună cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând, apoi amoniacul dizolvat în lapte.
 2. Omogenizăm compoziţia de mai sus, apoi începem să încorporăm făina. La început e suficient să amestecăm cu o lingură, apoi trecem la frământat cu mâna până când obţinem un aluat omogen care nu se mai lipeşte de mâini. În funcţie de cât de mari sunt ouăle e posibil să intre ceva mai multă făină.
 3. Împărţim aluatul obţinut în 5 părţi egale, pentru cele 5 foi pe care urmează să le coacem. La acest pas e bine să folosiţi un cântar de bucătărie să vă asiguraţi că foile vor fi egale.
 4. Foile se întind şi se coc pe rând. E de preferat să aveţi 2 tăvi de aceeaşi dimensiune. Cât e o foaie la cuptor, să o pregătiţi pe următoarea.
 5. Se decupează o hârtie de copt puţin cu 4-5 cm mai mare decât tava de la aragaz. Se aşează hârtia de copt pe blatul de lucru şi se se întinde prima foaie cu sucitorul direct pe hârtie până ajunge la dimensiunea tăvii. Foaia trebuie să fie foarte subţire, de 1-2 mm şi să aibă o formă cât de cât regulată, cu marginile drepte, să nu fie ruptă sau crăpată.
 6. Se transferă foaia pe dosul tăvii cu tot cu hârtie. Se poate şi în interior, dar mie mi se pare mai uşor de lucrat pe dosul tăvii.
 7. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade. Se coc foile timp de 8-10 minute până devin aurii pe margine.
 8. Când le scoateţi din cuptor vor fi foarte fragile şi se rup uşor, aşa că manevraţi-le cu grijă. Se vor întări după ce se răcesc.
 9. Întindeţi şi coaceţi toate foile pe rând sau câte 2, depinde cum vă descurcaţi şi câte tăvi de aceeaşi dimensiune aveţi. Lăsaţi foile deoparte să se răcească până faceţi crema.

crema de lămâie

 1. Bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi sucul de lămâie, apoi le puneţi la fiert la bain marie.
 2. Amestecaţi continuu cu un tel de mână până când se îngroaşă compoziţia. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se îngroaşe. Nu vă faceţi griji, o veţi simţi la mână.
 3. Daţi vasul deoparte, adăugaţi coaja de lămâie şi amestecaţi. După ce crema s-a răcit de tot, o amestecaţi cu untul moale până obţineţi o cremă omogenă.

montarea prăjiturii

 1. Aşezaţi o foaie pe dosul tăvii, peste o hârtie de copt curată.
 2. Puneţi peste prima foaie ¼ din crema de lămâie.
 3. Continuaţi la fel cu toate foile şi toată crema.
 4. Aşezaţi deasupra ultimei foi încă o hârtie de copt curată, iar peste hârtie încă o tavă (sau un fund de lemn mai mare, de exemplu).
 5. Aşezaţi o greutate peste tavă în aşa fel încât să preseze uniform prăjitura. Eu am pus câteva cărţi.
 6. Lăsaţi prăjitura la presat într-un loc răcoros (pe balcon sau la frigider) de pe o zi pe alta. Foile au nevoie de timp pentru a se frăgezi în contact cu crema.
 7. Tăiaţi prăjitura în pătrate sau romburi şi opţional o puteţi pudra cu zahăr.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Bucate Aromate
Categorii