Prăjitură fără coacere, fără ouă, fără făină… chiar și fără zahăr
Am făcut această prăjitură fără coacere, cu mere și cremă de brânză, din nevoia de a mă prezenta cu un desert frumos, gustos și aromat în fața unui musafir de soi, care nu consumă zahăr deloc. A fost unicul desert pe care l-am servit la masă, așa că l-am mâncat și eu și soțul meu și am fost vrăjiți. Musafirul, ce să mai spun!
Ideea e că m-a uimit cât de gustos și fin a putut să iasă un desert pentru care am muncit destul de puțin, nici măcar nu am pornit cuptorul și la care am folosit înlocuitori de zahăr. Am profitat de merele granny smith din producție proprie, pentru că mărul plantat cu șapte ani în urmă ne răsplătește din plin. După cum vedeți, merele nu sunt perfecte, dar poate chiar de asta sunt atât de bune și aromate. Sunt mere 100% naturale, nestropite și e clar că nu suntem noi singurele vietăți care abia apucă să se-nfrupte din ele.
Vă recomand să folosiți și voi mere acrișoare și cu pulpa tare, granny smith sunt ideale.
Ingrediente:
150 de grame de biscuiți (dacă vreți să faceți varianta fără zahăr, să fie biscuiți speciali pentru diabetici)
125 de grame de unt cu 80% grăsime
1,1 kilograme de mere gata curățate (cântărite fără coajă și căsuța semințelor, în jur de 2 kg. de mere întregi)
300 de grame de zahăr sau 240 de grame de fructoză sau îndulcitorul dorit, în cantitatea
ajustată gusturilor fiecăruia
1 lămâie
400 de grame de cremă de brânză (eu am folosit crema de brânză kaufland classic, recomand Philadelphia etc)
200 ml. smântână pentru frișcă
25 de grame de gelatină
1 linguriță de extract de vanilie
1/2 linguriță scorțișoară pudră
pentru topping, 175 ml. sos de caramel sărat
Mod de preparare:
1. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și se rade de coajă pe răzătoarea cea mai fină, numai partea galbenă. Se păstrează deoparte coaja.
Se pregătește un castron cu apă rece (1-1.5 litri) în care se stoarce zeama de la 1/2 de lămâie. Se curăță merele de coajă și de semințe și se pun în castronul cu apă rece și lămâie, să nu se oxideze.
2. Biscuiții se zdrobesc și se amestecă cu 75 de grame de unt topit, până când sunt bine umeziți, fără porțiuni complet uscate.
3. Într-o formă cu pereți detașabili cu 24 de cm. diametru se răstoarnă biscuiții și se presează într-un strat de grosime uniformă. Se dă forma la congelator, să se întărească bine.
4. Într-o tigaie sau o cratiță încăpătoare se pun pe foc 850 de grame de mere gata curățate, tăiate în felii, împreună cu 150 de grame de zahăr sau 120 de grame de fructoză și 30 de grame de unt tăiat în bucățele. Separat, într-un castron, se pun la hidratat 5 grame de gelatină, în 2 linguri de apă rece, sau în apă cât desă le acopere, dacă folosiți foi.preparare prajitura fara coacere cu mere si crema de branza – 1
5. În scurt timp, merele vor lăsa un sirop abundent. Se gătesc până ce încep să se înmoaie, fără să se terciuiască. Se adaugă scorțișoara și se amestecă, apoi, după ce merele se răcoresc puțin, gelatina hidratată (bine scursă de apă, în cazul în care folosiți foi de gelatină). Se amestecă bine până se dizolvă gelatina.
6. Se presează merele în formă, desupra biscuiților, într-un strat cât mai compact și uniform. Se dă forma la congelator.
7. Între timp, merele rămase (250 de grame) se pun într-o crăticioară cu restul de zahăr (sau fructoză), zeama (de la 1/2) și coaja de lămâie și 20 de grame de unt. Gelatina rămasă (20 de grame) se pune la hidratat în apă rece.
8. După ce merele se înmoaie bine, se pasează totul cu blenderul de mână până se obține un piure fin.
9. După ce nu mai e foarte fierbinte, se adaugă în acest piure gelatina hidratată (dacă folosiți foi, scurgeți-o bine de apă înainte) și se amestecă până se dizolvă.
10. Crema de brânză și smântâna pentru frișcă se bat împreună cu mixerul la viteză mare, câteva minute, până când se obține o cremă densă și spumoasă (imaginea din stânga). Se iau 2-3 linguri din crema de brânză cu smântână și se omogenizează cu piureul de mere, care se toarnă apoi peste restul de cremă de brânză și smântână pentru frișcă. Se daugă extractul de vanilie și se omogenizează totul cu o spatulă flexibilă, așa încât crema să rămână aerată.
11. Se toarnă crema în formă, peste stratul de mere deja întărit, se înfoliază forma cu film alimentar cu grijă și se dă la frigider pentru minimum 3 ore.
12. Ca să se scoată prăjitura din formă, încălziți inelul detașabil cu o torță de bucătărie sau cu un prosop de bucătărie înmuiat în apă fierbinte. Desfaceți inelul, care se va desprinde ușor de prăjitură și așezați-o pe un platou. Turnați deasupra sosul de caramel, care este un topping minunat pentru prăjitura asta cu ale cărei arome se potrivește perfect. Decorați cu ce vreți (dacă mai vreți decor), eu am pus câteva felii de măr deshidratate și câteva frunzulițe proaspete de mentă, pentru a înviora prăjitura cu verdele lor.
Poftă bună!
Sursa: Retete ca la mama