Prajitură superbă si delicată, cu straturi de miere, cu budincă pe bază de vanilie si dulceată acrisoară- o combinatie foarte delicioasă. Pur și simplu se topește în gură
Ingrediente:
Tort cu miere:
făină de prăjitură de grâu: 4 căni
ouă: 2
miere: 2 linguri pline
unt sau margarină: 160 de grame
sifon: 1,5 lingurite
zahăr pudră: 1 cană
zahăr vanilat: 2 linguri pline
Crema:
lapte: 3 căni
zahăr vanilat; 4 linguri pline
smântână 18%; 1 cană
zahăr cristal: 0,5 căni
făină de cartofi: 2 linguri cu movile mici
făină de grâu: 2 linguri cu grămezi mici
unt: 250 grame
ouă: 3
În plus:
un borcan de dulceata acrisoara: ~350 grame
Glazură:
merisoare uscate pentru garnitura – optional
ciocolată neagră: 60 de grame
unt: 1 lingurita plata
Mod de preparare:
În primul rând, topește untul cu miere și lasă-l să se răcească.
Se cerne apoi făina cu bicarbonat de sodiu, zahăr pudră, zahăr vanilat, se adaugă ouăle și amestecul de miere, se frământă aluatul elastic.
Uneori se poate întâmpla ca toată făina să nu se lipească între ele după adăugarea masei de miere și a ouălor (depinde de conținutul de umiditate al făinii și de dimensiunea ouălor),
apoi adăugați unt moale sau margarina, astfel încât toată făina să fie combinată (dar nu exagerați cu cantitatea de grăsime, ar trebui să fie suficient pentru a combina totul și să nu creeze un aluat foarte moale).
Apoi împărțiți aluatul în 7 părți egale.
Apoi tapetați o tavă pătrată de 25 cm cu hârtie de copt și întindeți prima parte de aluat într-o prăjitură subțire.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pana devin aurii, mi-a luat cam 6 minute – functie de incalzire sus si jos, fara convectie, pe raftul din mijloc.
Apoi scoateți-l împreună cu hârtia și puneți-l pe o suprafață plană pentru a se răci.
Repetați această acțiune de încă 6 ori, ar trebui să avem 7 straturi în total.
Când aluatul este gata de întins, chiar înainte de a-l întinde, încălziți fiecare bucată cu căldura mâinilor și frământați-o ușor.
Crema: Mai întâi fierbeți laptele cu zahărul și untul.
Apoi amestecați bine smântâna cu ouăle și ambele făinuri.
Am amestecat scurt la viteza medie.
Cand laptele da in clocot se toarna amestecul si, amestecand continuu, se fierbe pana se ingroasa si inca 3 minute.
Apoi acoperiți tava de copt în care s-au copt toate straturile cu una dintre hârtiile folosite anterior.
Întindeți primul strat.
Întindeți 1/6 din smântâna încă fierbinte.
Acoperiți cu un alt strat și continuați până se epuizează toate ingredientele, amintindu-vă că la cel puțin 2 sau mai multe straturi ar trebui adăugate puțină dulceață.
Atunci este o idee bună să acoperiți partea superioară a prăjiturii cu un strat subțire de smântână – va proteja tortul de uscare și, în plus, va face totul să se înmoaie mai repede.
La final, puneți aluatul la frigider pentru cel puțin 12 ore – de preferat 24 de ore. Inainte de servire se decoreaza cu ciocolata si unt topit pe baie de apa si se stropesc cu fructe uscate.