Sfaturi utile

Psihologii explică lucrurile pe care le vedem cu toții în vise și de ce este bine să nu le ignorăm

 

 

Psihologii explică lucrurile pe care le vedem cu toții în vise și de ce este bine să nu le ignorăm

 

 

Omenirea încearcă să rezolve misterul viselor de foarte mult timp. Astăzi există chiar și o disciplină specială în studiul viselor numită onirologie. Cei care preferă latura ezoterică a lucrurilor în locul științei, iubesc să-și interpreteze visele în conformitate cu diferite cărți de vis și cred că pot prezice viitorul. Dar psihologii cred că visele reflectă cu exactitate starea noastră actuală și că subconștientul nostru încearcă să ne spună din când în când ceva important prin vise.

Noi am aflat că există vise pe care le avem cu toții. Fiecare dintre noi are din când în când aceste tipuri de vise care sunt cauzate de instinctele noastre străvechi, de un cod cultural, de experiența strămoșilor noștri și de experiența personală.

1. Căderea

La maturitate, avem vise în care cădem mai des decât vise în care zburăm. Potrivit psihologului Ian Wallace, un vis în care cazi simbolizează teama de a pierde controlul. Nu mai poți controla ceva în viața ta, deoarece unele schimbări drastice pentru care nu erai pregătit au avut loc în viața ta. Gândiți-vă la ce sferă din viața dvs. (muncă, relații, finanțe, sănătate etc.) vă simțiți cel mai suprimat sau vulnerabil, precum și la modalitățile de a le corecta.

Unii oameni de știință explică visele despre cădere pur fiziologice. Pe măsură ce corpul se scufundă în somn, sistemul nervos începe să se liniștească, tensiunea arterială și ritmul cardiac scad și creierul adormit (mai ales dacă a fost copleșit în timpul zilei) poate percepe această schimbare fiziologică ca fiind un pericol sau o moarte care se apropie și prin urmare, te face să te trezești brusc.

Versiunea opusă a acestui vis, zborul, înseamnă eliberarea de o povară grea și obținerea libertății dorite.

2. Dinți care cad, răni și moarte

Subconștientul nostru interpretează dinții ca pe o armă, indicatorul puterii și abilitatea de a „mușca”. „Poate că v-ați simțit recent dezarmat și neajutorat în lumea reală”, așa explică Penney Peirce, expertă în interpretarea viselor.

O altă expertă care studiază visele de mai mulți ani pe nume Patricia Garfield leagă visele despre căderea dinților cu furia ascunsă. De regulă, atunci când suprimăm furia, ne strângem fălcile, iar dinții ar putea începe să scârțâie și să se macine. Acest vis ar putea însemna că este timpul să scăpați de sentimentele negative.

Foarte des, putem avea vise în care cineva apropiat este rănit, bolnav sau pe moarte. Aceste vise provoacă consternare, totuși, din punctul de vedere al psihologiei, nu totul este atât de rău. Pur și simplu ies la iveală temerile noastre despre viitor și schimbările inevitabile care se întâmplă cu cei apropiați. Dacă vă vedeți propria moarte, înseamnă că o parte din voi moare și rămâne în trecut pentru a da spațiu la ceva nou.

Visele „opuse” despre naștere și înviere, apar de obicei atunci când se întâmplă ceva nou în viața unei persoane (cum ar fi un nou loc de muncă sau un nou proiect) și simbolizează o nouă experiență.

3. Eșecul la un examen sau la o prezentare în public

Sunteți pe punctul de a susține un examen și deodată vă dați seama că nu vă amintiți nimic sau că nu puteți spune nici măcar un cuvânt când stați în fața unei mulțimi mari. Aceste vise ar putea fi trăite nu numai de studenți și copii, dar și de oameni care au absolvit cu mult timp în urmă. Este posibil să fi fost stresat cu puțin timp înainte de culcare sau să fi fost extrem de îngrijorat de ceva. În acest caz, este mai bine să faceți o scurtă pauză și să vă relaxați.

4. Îmbrăcăminte necorespunzătoare sau absența ei

În visul tău, te prezinți într-un loc public purtând haine nepotrivite sau fără a purta nimic. În această situație, este important să fii atent la sentimentele pe care le-ai întâlnit în visul tău. Aceste vise sunt de obicei urmate de un sentiment de rușine și jenă. Un psiholog Ian Wallace spune că: „Înseamnă că te simți vulnerabil la noul tău loc de muncă sau în noua ta relație și te temi că ceilalți vor afla despre punctele slabe și dezavantajele tale”. Cu toate acestea, dacă nu simți nici o rușine în visul tău, dar în schimb te simți mândru de tine, visul are sensul opus. Este posibil să fie din cauză că simțiți lipsa de recunoaștere și admirație și ați dori ca alții să vă vadă mai mult talentele și personalitatea.

Dacă urmează să participați la un eveniment important în viață în viitorul apropiat și aveți un vis că dvs. sau prietenul dvs. ați apărut îmbrăcați necorespunzător, înseamnă că aveți unele îndoieli cu privire la eveniment. De exemplu, o mireasă își poate vedea mirele în costum de clovn înainte de nunta lor.

5. A fi urmărit sau persecutat

Astfel de vise au mai multe semnificații diferite. Un expert în domeniul vizelor, numit Lauri Loewenberg, spune: „Oamenii care tind să evite conflictele, cărora le este frică să nu deranjeze pe nimene, sau să provoace probleme, vor avea des visul în care sunt urmăriți”.

Acordați atenție lucrului care vă urmărește – ele simbolizează un sentiment sau o situație neplăcută la care încercați să nu vă gândiți în viața reală. Poate fi datorie sau dependență. Ești urmărit de o persoană pe care o cunoști? Gândiți-vă la ce sau cu cine asociați această persoană. Ar putea indica o altă persoană sau chiar o parte a personalității tale pe care nu vrei să o recunoști (cum ar fi un talent ascuns sau o aspirație).

Există, de asemenea, o teorie care spune că visele în care fugi de cineva sunt pur și simplu ecourile instinctelor primitive care se află în genele noastre datorită strămoșilor noștri. Totul pentru că fugeau constant de prădători.

6. O catastrofă sau o apocalipsă

Fiecare dintre noi a visat dezastre naturale sau provocate de om în care suntem speriați cu privire la propria noastră viață și la viața celor apropiați. Aceste vise ar putea indica probleme personale care au scăpat de sub control sau sunt rezultatul sentimentului atunci când te simți amenințat de ceva. Desigur, mesajele constante din mass-media despre catastrofe și acte teroriste înrăutățesc situația. Drept urmare, începem să ne simțim vulnerabili în lumea de astăzi.

Uneori, când avem un coșmar, încercăm să strigăm cu voce tare, dar simțim că vocea ne-a părăsit, ceea ce provoacă o teamă și mai mare. Psihologii o explică ca paralizie a somnului. În timpul ultimei faze a somnului, timpul în care avem vise, creierul nostru paralizează intenționat corpul, astfel încât să putem sta liniștiți și să nu „trăim” în somn, alergând, sărind etc. Persoanele care au paralizie în somn se trezesc de obicei înainte de sfârșitul ultimei faze și intră într-o stare între somn și realitate pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru poate fi simțit ca o incapacitate de a vă mișca, de a vorbi și, în unele cazuri, de a respira.

7. Echipamente sau vehicule defecte

Încercați să utilizați un gadget sau un dispozitiv și acesta se întrerupe imediat. De exemplu, telefonul dvs. nu mai funcționează și nu puteți apela pe nimeni. Potrivit Patricia Garfield, aceste vise sunt mai des trăite de femei și simbolizează grijile legate de relații sau pierderea unei legături emoționale cu cineva.

Visele în care încercați să conducețu un vehicul care nu funcționează bine sau care se defectează se află în aceeași categorie. Este posibil să ai acest vis din cauză că îți lipsește sprijinul și nu poți face față singur unei situații dificile din viața ta.

8. Sarcina

Oricât de ciudat ar părea, nu doar femeile pot avea vise despre sarcină. Un psiholog numit David Bedrick spune: „Sarcina simbolizează ceva nou care crește în noi”. Visezi subconștient despre „a naște” un nou proiect creativ fascinant. Poate fi orice, de la scrierea unei cărți până la repararea unei case. Este timpul să vă stabiliți un obiectiv și să arătați lumii cum vă puteți asuma acest nou rol.

Dacă nu sunteți însărcinată în viața reală, este posibil să căutați împlinirea după ce ați visat un astfel de vis.

9. A întârzia

Visele care te fac să alergi după un tren care pleacă sau vise în care întârzii la o întâlnire importantă pot apărea destul de des. Potrivit unui expert în vise, Michael R. Olsen, acestea pot simboliza teama de a pierde ceva foarte important în relațiile tale sau în creșterea copilului tău, de exemplu. Dacă sunteți constant copleșiți și nu aveți prea mult timp pentru a realiza lucruri în viața reală, subconștientul dvs. vă indică faptul că este timpul să vă reconsiderați programul și să vă faceți timp pentru lucrurile cu adevărat importante.

10. O cameră necunoscută

Visele despre camere noi sunt despre autocunoaștere. Dacă te afli într-o casă necunoscută în visul tău, înseamnă că nu te cunoști bine și încerci să neglijezi unele părți ale caracterului tău. O cameră separată necunoscută simbolizează faptul că ai un talent ascuns, o abilitate sau o oportunitate pe care nu le folosești.

Un psihoterapeut pe nume Eddie Traversa crede că asociem subconștient unele camere cu anumite procese. O bucătărie este un loc în care produsele se transformă într-un fel de mâncare -produs finit, ceea ce înseamnă că în prezent treceți prin unele schimbări interioare. O baie este un simbol al eliberării de bagaje inutile. Ar putea simboliza că este timpul să scăpați de ceva care nu mai este necesar. O baie este un simbol al curățării și înseamnă că simțiți necesitatea de a clarifica lucrurile sau de a le vedea într-o altă lumină. Un dormitor înseamnă lucrurile care te îngrijorează în relația ta romantică.

Ați avut vreodată vreunul dintre aceste vise sau visați de obicei ceva diferit? Vă rugăm să ne spuneți despre asta în comentarii!

 

 
Categorii