Credinta

Raiul pe pământ se află doar la câțiva kilometri de haosul din București! O oază neștiută de liniște unde poți să-ți odihnești mintea și trupul

 

 

Raiul pe pământ se află doar la câțiva kilometri de haosul din București! O oază neștiută de liniște unde poți să-ți odihnești mintea și trupul

 

Raiul evadarilor la sfarsit de saptamana e mai aproape decat credeti. La numai cativa kilometri de infernul Capitalei, se afla o adevarata emblema a stilului brancovenesc, Palatul Domnesc de la Potlogi.

Asezarea damboviteana isi imbie turistii sa se relaxeze pe unul dintre cele mai exclusiviste domenii de vacanta din tara. Dumneavoastra ati fost aici?

Palatul Domnesc de la Potlogi este primul construit, de voievod, dintr-o serie de patru, pe care le-a ridicat pentru fiii sai. Dupa o restaurare care a durat ceva ani dar a fost una exemplara, iata ca a iesit la lumina o bucatica de istorie veche de mai bine de 300 de ani.

Potlogiul are ceva aparte, de care foarte puţini ştiu însă, pentru că nu a fost promovat: Palatul lui Constantin Brâncoveanu, construit de domnul muntean înaintea celui de la Mogoşoaia, o biserică, tot din vremea lui, un târg săptămânal, vechi de peste 300 de ani, şi oameni harnici şi primitori. Îl are şi pe marele pictor Nicolae Grigorescu, născut în satul vecin Pitaru. Din păcate şi acesta este menţionat doar printr-un bust scrijelit şi murdărit de vreme.

Prima construcţie de pe moşia de la Potlogi a fost biserica cu hramul Sfântului Dumitru, sfinţită în anul 1683.

Această construcţie deschide seria lăcaşurilor sfinte ce creează stilul brâncovenesc, caracterizat prin ornamentaţia bogată a încadramentelor şi a coloanelor, pridvorul deschis, boltirea în semicilindru sau cupole sferice, decorul sculptat în piatră în care predomină motivele florale.

Tabloul votive din pronaos, îl înfăţişează în partea stângă pe domnitor împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei. În dreapta sunt zugrăvite Doamna Maria împreună cu şase fiice. Iniţial, biserica a fost construită cu o singură turlă.

Mai întâi biserică de parohie, apoi paraclis de curte şi din nou biserică parohială, de-a lungul veacurilor edificiul a cunoscut multiple transformări, în 1904, în vremea lui Carol I, primind al doilea hram, cel al Sfântului Ierarh Nicolae.

În perioada 2010-2013, biserica a fost restaurată integral.

De-a lungul timpului, moşia Potlogi s-a extins, iar voievodul a delimitat incinta palatului, prin ridicarea unei curţi dreptunghiulare din cărămidă, ce a primit şi alte adăugiri, cum ar fi turnul porţii de la intrare, cu camerele de gardă şi cuhnia domnească, din care a rămas doar fundaţia.

Cum ajungi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Din Bucureşti se ajunge cu maşina, mergând pe autostrada A1 spre Piteşti. În dreptul benzănăriei OMV (aproximativ km 40) se iese pe drumul spre Potlogi, semnalizat ca atare. Pe partea cealaltă a autostrăzii se află localitatea Corbii Mari.

 

 Sursa




Categorii