Credinta Sarbatoarea Pastelui

Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Învierea Domnului ca să îți meargă bine tot anul și să ți se îndeplinească cea mai mare dorință

 

 

Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Învierea Domnului ca să îți meargă bine tot anul și să ți se îndeplinească cea mai mare dorință

 

 

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștilor și ziua în care așteptăm Învierea lui Iisus.

În Sfânta și Marea Sâmbătă se slujesc Vecernia și Sfânta Liturgie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi și binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la iad, adică biruința asupra morții.

Această ultimă zi din Postul Paștilor este ziua în care creștinii prăznuiesc îngroparea trupului lui Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad, prin care neamul omenesc este chemat din stricăciune și chemat la viața veșnică. Ziua de sâmbătă este o zi de așteptare a glorioasei Învieri a Domnului.

Înaintea slujbei de Înviere, femeile pregătesc un coş cu mâncare, pe care urmează să îl ducă la biserică pentru a fi sfinţit. În coş se asează un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, fâină, ulei, câţiva căţei de usturoi şi o ramură de busuioc, toate acestea acoperite cu cel mai frumos prosop pe care îl au, în semn de preţuire a sărbătorii şi de mândrie personală.

În noaptea de Sâmbăta Mare nu se doarme. Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise şi Domnul vede înăuntrul fiinţelor, aşa că dorinţele fiecăruia sunt mai uşor de îndeplinit. Cel mai bun moment pentru formularea năzuinţelor este când bat clopotele de Înviere, acestea se vor împlini şi rezultatul lor va dura tot anul.

Înainte de miezul nopţii acestei zile începe slujba Învierii Domnului, Sărbătoarea sărbătorilor, cu Canonul Sâmbetei celei Mari; la începerea Vecerniei Învierii, în biserică este întuneric deplin. La miezul nopţii, preotul ia lumină de la candela de pe Sfântul Altar şi o dă mai departe credincioşilor, zicând de trei ori: ‘Veniţi de primiţi lumină!’.

Apoi, cu preotul în frunte, credincioşii ies din biserică în procesiune cântând ‘Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte cu inimă curată să Te mărim’. Afară, preotul citeşte evanghelia Învierii de la Matei 28, 1-16, dă binecuvântarea şi cântă pentru prima oară Troparul Învierii: ‘Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.’. Slujba continuă cu Canonul Învierii, stihirile Învierii şi ale Paştilor, apoi Sfânta Liturghie.

 

 Sursa




Categorii