Flori si gradina

Sănătatea Ficatului . Protectoare hepatice – despre silimarina care stimuleaza fluxul biliar

 

 

silimarina

 

 

Silimarina este un complex de flavonoide, alcătuit în principal din silibină, silidianină și silicristină. Silimarina se găsește în fructele (semințele) de Armurariu, cunoscut la noi și sub numele de Ciulinul Laptelui. Silimarina stimulează procesul de refacere a hepatocitelor (celule hepatice), apariția și dezvoltarea de noi celule hepatice, favorizând sinteza proteinelor. Protejează integritatea membranei celulare a hepatocitelor, prin faptul că împiedică pătrunderea în celulele hepatice a unor substanțe hepatotoxice (alcool etilic, substanțe chimice toxice, medicamente cu risc hepato-toxic, toxine rezultate în urma prelucrării alimentelor etc). De asemenea, Silimarina este un un decongestionant hepatic si stimuleaza fluxul biliar, reducand astfel stagnarea si prevenind formarea de calculi biliari si leziuni hepatice.
Fiind un produs natural, Silimarina este foarte bine tolerată de organism și nu are efecte adverse sau toxice. Se folosește în special sub formă de pulbere (semințe proaspăt râșnite – întrucât se oxidează foarte repede după râșnire) 3-4 ori pe zi cate o linguriță rasă înainte de mese, cu cca. 30 minute (se ține sub limbă cca. 10 min, apoi se înghite cu un pahar de apă sau suc de legume/fructe). Mai poate fi administrată sub formă de ceai (din pulbere de semințe de armurariu).

 

Silimarina este utilizata pentru:

Regenerarea celulelor hepatice afectate de consumul de alcool sau de droguri
Cresterea ratei de supravietuire a pacientilor cu ciroza
Completarea tratamentului hepatitei virale
Protectia fata de toxinele industriale (tetraclorura de carbon – un gaz incolor care patrunde in aerul, apa si solul de langa unitati de productie si depozitare deseuri)
Protejarea ficatului impotriva produselor farmaceutice care solicita mult ficatul (acetaminofenul si tetraciclina)

 

Cum functioneaza silimarina?

Ca antioxidant, silimarina lupta impotriva radicalilor liberi care pot afecta celulele expuse la toxine. S-a spus ca silimarina are o activitate antioxidanta de peste zece ori mai mare decat vitamina E. Aceasta creste nivelul glutationului in ficat cu mai mult de 35 % in cazul subiectilor sanatosi si cu mai mult 50 % in cazul sobolanilor. Glutationul este raspunzator pentru detoxifierea unei multitudini de hormoni, medicamente si alte substante chimice. Nivelurile ridicate de glutation din ficat ii maresc capacitatea de detoxifiere. De asemenea, silimarina sporeste nivelul celei mai importante enzime cu activitate antioxidanta – superoxid dismutaza – in culturile celulare. Aceasta stimuleaza sinteza proteinelor in ficat, ceea ce duce la o crestere a productiei de noi celule hepatice care sa le inlocuiasca pe cele deteriorate. Silimarina inhiba sinteza de leucotriene (mediatori ai inflamatiei, care pot conduce, printre altele, la psoriazis)

 

Sursa: Sănătatea Ficatului




Categorii