Sfaturi utile

Semne care arată că ai prea mult zahăr în sânge și cum să reglezi nivelul acestuia înainte de a fi prea târziu

 

 

Semne care arată că ai prea mult zahăr în sânge și cum să reglezi nivelul acestuia înainte de a fi prea târziu

 

Este posibil să aveți prea mult zahăr fără a avea diabet. Cum să știi dacă ai prea mult zahăr în sânge? Iată 10 simptome ale glicemiei crescute și alimentele pe care trebuie să le consumi pentru a o inversa.

Numărul de oameni care au prea mult zahăr în sânge fără ca măcar să știe, este cu adevărat uluitor. Și o parte din asta se datorează faptului că mulți oameni nu știu cum recunoască simptomele care arată că au mult zahăr în sânge.

De ce avem glicemia crescută?

Corpul uman are în mod natural zahăr sau glucoză în sânge. Cantitatea potrivită de zahăr din sânge dă energie celulelor și organelor corpului. Însă, prea mult zahăr în sânge este cunoscut sub numele de hiperglicemie.

Când auziți termenul „nivel ridicat de zahăr din sânge”, vă gândiți probabil la persoanele cu diabet care au nevoie de insulină pentru a-și menține corpul în echilibru.

Dar glicemia crescută poate afecta și persoanele fără această afecțiune. Și, dacă este lăsată netratată, poate provoca leziuni ale nervilor sau boli de rinichi, ochi sau inimă.

Nivelul zahărului crește atunci când corpul unei persoane nu reușește să producă sau să folosească în mod corespunzător hormonul insulină, care ajută la transformarea alimentelor pe care le consumăm în energie.

Ca rezultat, persoana se poate simți întotdeauna obosită, înseată constant, are vedere încețoșată sau alte simptome.

Aceste simptome nu apar imediat, dar pot dura zile sau săptămâni pentru a se dezvolta pe măsură ce nivelul zahărului continuă să crească.

Care sunt cauzele acumulării zahărului în sânge?

În plus față de diabetul de tip 1 sau tip 2, există și alte cauze ale creșterii zahărului, cum ar fi infecția, stilul de viață sedentar, stresul ridicat și consumul excesiv de carbohidrați.

Persoanele cu fibroză chistică și cei care iau beta-blocante pot avea, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta glicemie crescută.

Pentru a fi diagnosticat cu hiperglicemie, este necesar un test de sânge pentru a determina dacă nivelul de glucoză este prea mare.

 Mergeți la medic pentru un test dacă observați oricare dintre aceste simptome.

 

1. Ești mereu obosit, orice ai face

Este ciudat, dar glicemia crescută nu îți oferă prea multă energie. Dimpotrivă, te poate face să te simți obosit în mod constant.

De ce? Pur și simplu pentru că celulele corpului tău nu știu să folosească corect glucoza. Și astfel, îți este greu să generezi energie pentru activitatea ta zilnică și pentru buna funcționare a organelor.

2. Vederea ta este tulbure sau neclară

Un alt semn de creștere a zahărului din sânge este vederea încețoșată, deoarece nivelul ridicat de glucoză poate cauza umflarea cristalinului și îngreunarea focalizării. Dacă este lăsată netratată, poate duce la pierderea vederii.

Pentru a trata acest simptom, mergeți la medic pentru a afla care este nivelul de zahăr din sânge.

Intervalul obișnuit este de obicei între 70 de miligrame de zahăr pe decilitru de sânge (mg/dL) și 130 mg/dL înainte de mese și mai puțin de 180 mg/dL la una sau două ore după începerea mesei.

Insă, acest interval poate varia pentru fiecare persoană, așa că a merge la medic este cea mai bună modalitate de a determina ce este potrivit pentru corpul tău.

3. Nu te poți opri din urinare

Pe măsură ce zahărul se acumulează în sânge, rinichii devin saturați, eliminând excesul pe care corpul nu îl folosește pentru energie.

Excesul de zahăr este expulzat prin urină, așa că cu cât avem mai mult, cu atât dorim mai mult să urinăm.

4. Îți este mereu sete

A trebui să urinezi în mod constant poate crește și senzația de sete. Când urinăm frecvent, lichidul din țesuturi este, de asemenea, expulzat împreună cu glucoza, ceea ce provoacă o deshidratare rapidă a organismului și o sete mai intensă decât în ​​mod normal.

5. Rănile tale se vindecă mai greu

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce, de asemenea, la scăderea fluxului sanguin, care, la rândul său, afectează capacitatea organismului de a se vindeca.

Prin urmare, vindecarea oricărei leziuni, în special a picioarelor, poate dura mai mult. De asemenea, ne poate face predispuși la cistită sau infecții fungice din cauza fluxului sanguin lent.

6. Ai o durere cronică de cap

Zahărul poate afecta hormonii implicați în funcționarea creierului, așa că o persoană care un nivel de zahăr prea mare în sânge poate avea adesea dureri de cap.

Mai exact, epinefrina și norepinefrina provoacă dilatarea și contractarea vaselor de sânge din creier.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge îi afectează fluxul normal și vă poate da dureri de cap până când nivelul se stabilizează.

7. Ai un apetit crescut

Acesta este un indicator recunoscut al glicemiei crescute.

Indiferent cât de mult mănânci sau cât de des mănânci, nu te simți niciodată sătul.

În această situație, cel mai bun răspuns este exercițiul fizic. Când faci sport, scade nivelul de glucoză din sânge. Acest lucru permite ca o parte să fie preluat în celule pentru a produce energie.

Și așa, îți reduci pofta de mâncare. Deși s-ar putea să nu fie lucrul pe care ți-l dorești cel mai mult să îl faci, exercițiile fizice te vor ajuta mult.

Dacă ai început să simți o foame excesivă, ar trebui să mergi la medic. Este esențial ca glicemia să fie testată.

8. Poate fi dificil să te concentrezi și să-ți amintești lucruri

Pierderea memoriei, confuzia și dificultatea de concentrare pot fi legate de mai multe afecțiuni. Acestea includ depresia, stresul, abuzul de alcool, boala Alzheimer, efectele secundare ale medicamentelor sau o glanda tiroidă insuficientă.

Însă, ele sunt, de asemenea, asociate cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, care nu au fost tratate de ceva timp.

Simptomele pierderii memoriei includ uitarea numelor prietenilor apropiați și ai membrilor familiei sau a locului lucrurilor din casă.

S-ar putea să uiți ceva important care ți sa întâmplat sau s-ar putea să uiți ceva ce ai făcut recent. S-ar putea să intri într-o cameră și să nu-ți amintești de ce te-ai dus acolo.

9. Este posibil să aveți dureri abdominale sau probleme gastro-intestinale

Afecțiunile care afectează sistemul gastrointestinal (GI) sunt frecvente la persoanele cu glicemie crescută sau diabet.

Cât timp este ridicată glicemia poate afecta tractul digestiv.

O afecțiune comună asociată cu creșterea zahărului din sânge se numește gastropareză.

Simptomele gastroparezei includ arsuri la stomac (indigestie), vărsături cu alimente nedigerate, balonare în zona stomacului și scădere în greutate inexplicabilă.

10. Este posibil să aveți infecții recurente

Nivelul ridicat de zahăr din sânge afectează funcționarea sistemului imunitar. Inflamația celulelor din cauza a prea multă glucoză în sânge împiedică oxigenul și celulele de apărare necesare să ajungă la infecție.

Top 10 alimente pentru reglarea zahărului din sânge

  • Pâine integrală
  • Majoritatea fructelor: cu excepția pepenilor și ananasului
    Cartof dulce
  • Fulgi de ovăz și tărâțe de ovăz
  • Nuci: Nucile cu înveliș sau arome au un indice glicemic mai mare decât nucile simple.
  • Leguminoase
  • Usturoi
  • Peşte
  • Iaurt
  • Spanac

Complicații pe termen lung

De-a lungul timpului, glicemia crescută dăunează organelor și sistemelor din organism. Deteriorarea vaselor de sânge poate duce la complicații, inclusiv:

  • atac de cord sau accident vascular cerebral
  • afectarea ochilor și pierderea vederii
  • boală sau insuficiență renală
  • probleme ale nervilor la nivelul pielii, în special la nivelul picioarelor, ducând la răni,
  • infecții și probleme de vindecare

Prevenirea

O serie de strategii pot ajuta la prevenirea nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Oamenii ar trebui să:

  • își verifice glicemia conform recomandărilor medicului și să ia cantitatea corectă de insulină, dacă au diabet de tip 1
  • discute cu medicul sau cu dieteticianul despre alimentele de consumat sau de evitat, cât de mult să mânce și cât de des
  • luarea de măsuri de precauție pentru a evita infecția, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, deoarece o boală, cum ar fi răceala, poate declanșa hipertensiune arterială
  • planifice aportul alimentar și exercițiile fizice pentru a echilibra glicemia
  • minimizeze stresul, acolo unde este posibil, cum ar fi făcând exerciții fizice, dormind suficient și reducând activitățile stresante făcând yoga sau practicând meditația.

 

 Sursă




Categorii