Ingrediente:
- Blat:
3 oua
1/3 cană de zahăr
1/2 cană de făină de prăjitură de grâu
2 linguri de faina de cartofi
- Crema de mere:
4 jeleuri de agrișe verzi
1,2 litri de apă clocotită
5 mere mari
o jumătate de lămâie
- Frisca:
400 ml smantană 30%
2 linguri de zahar pudra
2 fix-uri cu crema
jumătate de baton de ciocolată
1/4 cană de lapte
Mod de preparare:
- Blat:
Bateți albușurile spumă cu un praf de sare până se întăresc. Adaugam apoi treptat zaharul, batand tot timpul, iar cand s-a terminat zaharul adaugam galbenusurile unul cate unul.
Cerneți făina în masa pufoasă de ouă și amestecați cu o lingură de lemn – bine, dar ușor.
Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o tava de copt de 24 x 29 cm).
Puneți pandișpanul în cuptorul preîncălzit la 170°C și coaceți aproximativ 20 de minute – până când o scobitoare iese uscată.
Dizolvați jeleul în apă clocotită, amestecați bine și lăsați deoparte să se răcească.
Curățați merele de coajă și dați-le pe răzătoarea cu orificii mari. Se unge răzătoarea cu lămâie din când în când pentru a nu se înnegri merele (eu le-am dat pe răzătoare într-un vas cu o cantitate mică de jeleu ca să nu se întunece fructele)
Cand jeleul incepe sa se ingroase adaugam merele rase si amestecam bine. Este important să amestecați merele cu jeleul de îngroșare, altfel fructele vor pluti spre vârf.
Pentru ca jeleul să se întărească mai repede îl poți pune la frigider după ce s-a răcit, asigurându-te că nu se întărește prea mult.
Întindeți jeleul concentrat, gros, cu fructe pe blatul copt. Este important ca masa să nu fie lichidă, pentru că atunci jeleul se va înmuia în tort.
Puneți tortul cu jeleu la frigider până se întărește complet. În continuare, pregătiți masa de cremă: frișca răcită se bate cu zahăr pudră și fixator de friscă. Pune crema preparata pe jeleu.
Topiți ciocolata cu lapte într-o oală, dacă amestecul este prea gros, mai adăugați lapte până ajunge la o consistență lichidă.
Cu o lingură, faceți dungi subțiri pe crema din masa de ciocolată lichidă.
Apoi, folosiți o frigărui pentru a o trage, mai întâi într-o direcție, apoi în cealaltă, pe toată lățimea tăvii pentru a păta ușor fâșiile care au fost deja așezate.
Întreaga „operație” trebuie efectuată cât ciocolata este încă lichidă, deoarece glazura se întărește destul de repede și modelul nu va ieși.
Pune aluatul la frigider pentru cel putin doua ore.
Pofta buna!