Remedii naturiste

12 Moduri în care corpul tău încearcă să-ți spună că ficatul tău este afectat și cum să remediezi problema

 

 

12 Moduri în care corpul tău încearcă să-ți spună că ficatul tău este afectat și cum să remediezi problema

 

Știai că cel mai mare organ funcțional din corpul tău este ficatul? De asemenea, este unul dintre cele mai importante organe, fiind unul dintre cele cinci organe mari. Un ficat normal cântărește în jur de cinci kilograme și sarcina lui este să metabolizeze substanțe precum medicamentele și substanțele chimice, precum și să filtreze sângele.

1. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din organism

Una dintre funcțiile principale ale ficatului este de a digera și absorbi alimentele cu ajutorul vezicii biliare. Când ficatul eșuează din cauza diferitelor boli, cum ar fi ciroza, atunci întregul organism se poate opri în 24 de ore. Cu toate acestea, problemele hepatice nu sunt întotdeauna grave, deși dacă sunt neglijate, acestea pot trece la o problemă gravă.

2. Simptomele leziunilor hepatice nu trebuie niciodată ignorate

Ficatul tău funcționează 24 de ore pe zi, filtrează și purifică sângele la viteza de un litru pe minut. Este o cameră de producție masivă în care sunt produse în organism 13.000 de substanțe chimice, precum și 80% colesterol. De multe ori oamenii nu realizează că ficatul este responsabil pentru o funcție sănătoasă a inimii și a creierului. Funcția proastă a ficatului sau afectarea ficatului transmit semne și simptome care nu ar trebui niciodată ignorate. Iată care sunt semnele de afectare a ficatului:

3. Probleme cu stomacul

Unul dintre cei mai timpurii și inițiali indicatori ai afectarii ficatului sunt problemele de stomac și stomacul deranjat. Acest lucru poate fi, de asemenea, însoțit de greață și vărsături.

Cu toate acestea, ar trebui să realizați că un stomac deranjat poate fi cauza mai multor alte afecțiuni, inclusiv doar o problemă a stomacului sau o infecție, așa că nu trageți concluzii prea devreme până când nu obțineți un diagnostic bun. Dacă considerați că se întâmplă prea des, atunci mergeți la medic. Ar putea însemna că ficatul tău nu elimină toxinele în mod eficient, iar asta provoacă dureri de stomac.

4. Oboseală și slăbiciune

Oboseala este normală atunci când ați avut o zi lungă la serviciu sau sunteți obosit datorită treburilor casnice, dar oboseala inexplicabilă indică o problemă a ficatului. Chiar dacă mănânci sănătos și dormi bine, dar totuși te simți slăbit și obosit, este timpul să mergi la un control.

Un ficat care nu funcționează corespunzător face ca organismul să depună mai mult efort pentru a prelua funcțiile ficatului, ceea ce te obosește. Este un semn că toxinele pot absorbi proteinele din sânge, care sunt necesare pentru energie și acesta este motivul pentru care corpul tău încetinește.

5. Lipsa apetitului

Un ficat care nu funcționează normal are ca rezultat acumularea în exces a bilei care, la rândul său, duce la o digestie proastă a grăsimilor. Mâncarea nedigerată duce la scăderea poftei de mâncare și la pierderea în greutate.

6. Indigestie și probleme digestive

Indigestia este o altă cauză a leziunilor hepatice, deoarece înseamnă că nutrienții nu sunt procesați eficient pentru a fi absorbiți de intestinul subțire. Leziunile hepatice duc la o producție slabă a bilei care provoacă afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil, intoleranță slabă la alcool, constipație și balonare.

7. Modificări ale culorii urinei

Chiar dacă mănânci sănătos și bei lichide adecvate, iar urina este decolorată, atunci acesta este unul dintre primele semne că ficatul tău este afectat. În leziunile hepatice, urina tinde să fie maronie, chihlimbar sau portocalie, ceea ce semnifică prezența bilirubinei în exces în sânge.

8. Culoarea scaunului tău continuă să se schimbe

Datorită absenței bilei, culoarea scaunului poate părea în curând gri sau galben pal. Cu toate acestea, când acest lucru se întâmplă uneori, nu este nimic de care să vă faceți griji, deoarece alți factori ar putea provoca, de asemenea, schimbarea culorii. Dar dacă acest lucru se întâmplă frecvent, atunci mergeți la medic.

9. Icter

Icterul este un semn al problemelor hepatice. În leziunile hepatice, globulele roșii responsabile de transportul proteinelor se descompun și bilirubina le înlocuiește în fluxul sanguin. Acest lucru provoacă icterul care transformă pielea și ochii într-o culoare galbenă.

10. Modificări abdominale

Durerea și crampele în abdomenul inferior care nu sunt legate de infecțiile stomacale sau crampele menstruale ar putea fi un semn de afectare a ficatului sau ascită. Ascita este afecțiunea în care există o acumulare de lichid în abdomen și este un semn precoce de afectare a ficatului.

11. Retenție de lichide

Nu doar afectarea rinichilor cauzează retenție de lichide, ci și leziunile hepatice. Mâinile și picioarele umflate indică retenția de lichide. Cu toate acestea, deoarece multe boli sunt asociate cu retenția de lichide, este esențial să mergeți cât mai devreme la medic.

12. Piele iritată

Mâncărimea excesivă este un semn de afectare a ficatului care are ca rezultat o piele descuamată și sensibilă. Puteți chiar să observați că venele sunt mai vizibile acolo unde ați putea găsi ușor vânătăi. Acest lucru va dispărea doar atunci când ficatul tău este mai sănătos. Poți folosi o cremă hidratantă pentru a îți proteja pielea.

13. Dureri abdominale

Cel mai evident semn al bolii sau leziunilor hepatice este o durere în partea dreaptă sus a cutiei toracice, unde se află ficatul. Uneori poate fi cu adevărat dureros sau poate provoca o durere surdă.

14. Sângerare intestinală

Coagularea este asistată și de ficat, dar atunci când ficatul este deteriorat, coagularea sângelui este redusă și duce la sângerare intestinală. Sângerarea intestinală poate provoca, de asemenea, constipație și diaree.

Moduri de a avea un ficat sănătos:

Cel mai bun mod de a lupta împotriva bolilor hepatice este evitarea acesteia, dacă este posibil.

Menține o greutate sănătoasă. Dacă sunteți obez sau chiar oarecum supraponderal, sunteți în pericol de a avea un ficat gras care poate duce la boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), una dintre formele de boală hepatică cu cea mai rapidă creștere. Pierderea în greutate poate juca un rol important în a ajuta la reducerea grăsimii hepatice.

Încercați să aveți o dietă echilibrată. Evitați mesele bogate în calorii, grăsimile saturate, carbohidrații rafinați (cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele obișnuite) și zaharurile. Nu mâncați crustacee crude sau puțin gătite. Pentru o dietă bine adaptată, consumați fibre, pe care le puteți obține din fructe proaspete, legume, pâine cu cereale integrale, orez și cereale. De asemenea, consumați carne (dar limitați cantitatea de carne roșie), lactate (lapte cu conținut scăzut de grăsimi și cantități mici de brânză) și grăsimi (grăsimile „bune” care sunt mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale, nucile, semințele și peștele)

Hidratarea este esențială, așa că bea multă apă.
Fă sport regulat. Când faci exerciții fizice în mod constant, ajută la arderea trigliceridelor pentru combustibil și, de asemenea, poate reduce grăsimea hepatică.

Evitați toxinele. Toxinele pot afecta celulele hepatice. Limitați contactul direct cu toxinele din produse de curățare și aerosoli, insecticide, substanțe chimice și aditivi. Când folosiți aerosoli, asigurați-vă că camera este ventilată și purtați o mască.
Utilizați alcoolul în mod responsabil. Băuturile alcoolice pot crea multe probleme de sănătate. Acestea pot deteriora sau distruge celulele hepatice și vă pot cicatriza ficatul. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce cantitate de alcool este potrivită pentru dvs. Vi se poate spune să beți alcool doar cu moderație sau să renunțați complet.

Obțineți îngrijiri medicale dacă sunteți expus la sânge. Dacă, din orice motiv, intrați în contact cu sângele altcuiva, consultați imediat medicul dumneavoastră. Dacă ești foarte îngrijorat, mergi la camera de urgență a celui mai apropiat spital.

Nu împărtășiți articole de igienă personală. De exemplu, aparatele de ras, periuta de dinti si aparatele de tuns unghii pot transporta niveluri microscopice de sange.
Spălați-vă pe mâini. Folosește săpun și apă caldă imediat după ce ai folosit baia, când ai schimbat scutecul și înainte de a pregăti sau a mânca alimente.

Urmați instrucțiunile pentru toate medicamentele. Atunci când medicamentele sunt luate incorect, luând prea multe, de tip greșit sau amestecând medicamente, ficatul dumneavoastră poate fi afectat. Nu amestecați niciodată alcoolul cu medicamente, chiar dacă acestea nu sunt luate în același timp. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicamente fără prescripție medicală, suplimente și remedii naturale sau pe bază de plante pe care le utilizați.

 

 




Categorii