Sfaturi utile

Ce frici putem transmite copiilor, fără să ne dăm seama că o facem!

 

 

 

 

Din cele mai vechi timpuri mama și tata sunt primele modele în viață pentru copii. Doar că și părinții au temerile lor, frici și anxietăți pe care micuții le pot prelua.

Teama de eșec

Una dintre cele mai des întâlnite frici cu care se confruntă o persoană de-a lungul vieții este teama de eșec, care apare atunci când părinții fac greșeala de a compara progresele propriilor copii cu ale fraților sau colegilor de școală.

Ce se întâmplă atunci?

Aceștia nu fac altceva decât să construiască o serie de standarde care corespund doar ambițiilor lor. Copiii sigur că vor încerca să depășească aceste standarde, dar se poate întâmpla să aibă eșecuri, iar de aici până la teamă nu mai decât un singur pas.

Loading...

Pentru a evita aceste lucruri, e foarte important să apreciați orice lucru pe care-l face copilul dumneavoastră, să-l încurjați și să-l susțineți. O altă teamă a părinților care se răsfrânge asupra celor mici este teama de abandon sau de a nu fi iubit, pe care o au de regulă cei mici, cărora le e frică că vor fi părăsiți de părinți. Cauza? Momentele în care părinți, nervoși sau stresați le spun adesea celor mici cuvinte de genul „dacă nu faci asta, nu te mai iubesc”.

Atenție!

Susținută pe termen lung, teama de abandon poate duce la un atașament dependent. Nu în ultimul rând, copiii preiau de la părinți teama de schimbare dar și cea de respingere, dar și teama de a nu fi judecat și criticat. Nu uitați că toți suntem supuși greșelii, iar dacă vrem să evoluăm, să ne schimbăm și să devenim mai buni, trebuie să înlăturăm aceste temeri.

 

Sursa:
Categorii