Ingrediente:
Lapte – 200 ml
Drojdie – 20 g
Ouă – 2 buc.
Gălbenușuri de ou – 2 buc.
Zahăr – 215 g
Unt – 110 g
Zahăr vanilat – 2 lingurițe. l.
Sare – 0,3 lingurițe. l.
Făină de grâu – 600 g
Semințe de mac – 350 g
Albușuri de ou – 2 buc.
Smantana – 200 ml
Apă – 3 lingurițe. l.
Mod de preparare:
Amestecați laptele cald cu 1 linguriță. l. zahăr și drojdie. Adăugați 3 linguri. l. făină și amestecați ingredientele. Acoperiți vasul cu folie alimentară, înțepați cu un cuțit și lăsați timp de 30 de minute.
Combinați ouăle, 1 gălbenuș și sarea, amestecați bine.
Adăugați 65 g de zahăr, 1 linguriță zahăr vanilat și 50 g de unt topit.
Turnați amestecul de ouă în aluat, amestecați bine.
Cerneți 550 g de făină în amestec și frământați un aluat moale și elastic. Adăugați mai multă făină dacă este necesar.
Ungeți bolul și aluatul cu ulei, transferați aluatul și acoperiți-l cu aceeași folie alimentară cu găuri. Lăsați aluatul să crească timp de 40-45 de minute.
Frământați aluatul crescut, puneți-l înapoi în bol, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l din nou să crească.
Pentru a prepara umplutura, amestecați semințele de mac cu zahărul rămas și zahărul vanilat. Adăugați 60 g de unt înmuiat și amestecați ingredientele.
Turnați albușurile de ou în amestecul de semințe de mac și amestecați din nou umplutura.
Presărați făină pe suprafața de lucru, așezați aluatul pe ea și întindeți-l într-un dreptunghi.
Întindeți umplutura de mac pe aluat, rulați-l într-o sulă. Pentru a asigura o bună fixare a cusăturii, ungeți aluatul cu apă.
Tăiați ruloul în bucăți, așezați-le într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți tigaia cu folie alimentară și lăsați-o timp de 20-25 de minute.
Amestecă gălbenușul cu apă și unge chiflele. Lăsați chiflele încă 10 minute, apoi trimiteți-le la cuptorul preîncălzit la 190 ° C timp de 20 de minute.
Turnați smantana peste chifle și introduceți-le din nou în cuptor pentru încă 7 minute.
Coacerea cu semințe de mac va fi foarte gustoasă dacă alegeți ingredientele potrivite pentru umplutură.
Asigurați-vă că gustați semințele de mac înainte de a începe să gătiți: nu ar trebui să fie amare. Altfel, riști să strici chiflele.
Pofta buna!
Sursa: https://zhyttia.com.ua/zalyvni-bulochky-z-makom-iz-drizhdzhovoho-tista/