Hai să facem plăcinte cu cartofi în bucătăria noastră.
Ingrediente:
aluat:
- chefir – 250 ml;
- bicarbonat de sodiu – ½ linguriță;
- sare – ½ linguriță;
- ouă – 2 buc.;
- ulei vegetal – 50 ml;
- făină – 480 g.
umplutură:
- cartofi – 3 buc.;
- unt – 150 g;
- ceapă verde – 50 g;
- sare – ½ linguriță.
Mod de preparare:
Turnați sarea, zahărul și sifonul într-un bol cu chefir și amestecați. Spargeți ouăle în chefir, cerneți făina și frământați cu mâinile până obțineți un aluat elastic și moale.
Lăsați aluatul sub celofan timp de 20-30 de minute într-un loc cald. În acest moment, pentru umplutură, curățați cartofii de coajă și fierbeți-i în apă cu sare până sunt gata.
Pasați cartofii și amestecați-i cu 50 de grame de unt. Tocați ceapa verde și adăugați-o în piure.
Frământați aluatul și împărțiți-l în 4 părți egale. Întindeți una dintre bile într-un strat mare și subțire. Ungeți stratul cu unt și rulați-l într-o rolă.
Acoperiți rulada cu celofan și puneți-o la frigider pentru 15-20 de minute. Repetăm acțiuni similare cu bilele rămase.
Împărțim fiecare sul în 5 pătrate egale.
Întindeți ușor fiecare pătrat. Așezați umplutura în toate pătratele și sigilați capetele la mijloc.
Așezați plăcintele cu cusătura în jos și lăsați-le să se odihnească. Întindem fiecare plăcintă în lipii ovale, mai plate, pe care apoi le întindem în rulouri.
Apăsați ușor rulourile cu marginea palmei și împăturiți-le în jumătate.
Facem o mică tăietură pe sul și îl deschidem. Repetăm acțiuni similare cu alte plăcinte.
Ungeți tava de copt cu ulei vegetal și așezați plăcintele pe suprafață. Ungeți partea de sus a plăcintelor cu ou bătut.
Coaceți plăcintele la 180 de grade timp de 25-30 de minute.
Rezultatul este o aluat frumos stratificat cu cartofi. Acesta este un înlocuitor excelent pentru plăcintele obișnuite.
Poftă bună!