Flori si gradina

Porumbele – cadoul toamnei pentru sănătatea noastră (beneficii și reţete)

 

 

Porumbele – cadoul toamnei pentru sănătatea noastră (beneficii și reţete)

 

Porumbele se află la loc de cinste între fructele care înfrumusețează natura de toamnă cu bogăția culorii lor. Conțin în jur de 80% apă, iar restul este compus din fier, magneziu, calciu, potasiu, zinc, cupru, sodiu, vitaminele B2, B15, C, PP și provitamina A.

Aceste fructe mici ascund o sumedenie de secrete de vindecare, având numeroase proprietăți terapeutice: antiseptice, antibacteriene, astringente, diuretice, tonifiante și sedative.

Indicații terapeutice:

 Ajută în tuse convulsivă, febră, amigdalite,
 Întăresc imunitatea și alungă oboseala,
 Tonifică oasele, dinții și unghiile,
 Cresc hemoglobina,
 Curăță plămânii (se bea ceai de coajă de porumbar sau de porumbele),
 Reglează pulsul inimii, tratează aritmia cardiacă și hipertensiunea,
 Mențin sistemul digestiv funcțional și combat constipația și diareea,
 Protejează flora intestinală,
 Dizolvă nisipul și pietrele la rinichi,
 Elimină acidul uric din corp,
 Tratează durerile de gută.

Porumbele mai conțin niște ingrediente senzaționale care au un efect antibacterian și antioxidant puternic: taninuri. Taninurile din porumbe stimulează imunitatea, ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul gurii și gâtului, din stomac și din intestin și la protejarea organismului de boli.

Dezinfectează locurile pe unde trece. Începând cu cavitatea bucală, unde îndepărtează tartrul de pe dinți, apoi în esofag, unde se comportă ca un ulei asupra amigdalelor bolnave, și în stomac, unde devine pansament gastric.

Deși par coapte din septembrie, maximul lor de substanțe nutritive îl ating în octombrie – noiembrie, sau după ce cade prima brumă, când sunt numai bune de cules.

Porumbele pot fi preparate în numeroase feluri: ceai, sirop, tinctură, gem, lichior sau vin. Iată reţetele!

Ceai de porumbe pentru pietre la rinichi

> Se prepară un decoct din coaja porumbarului, mai precis se taie 20 cm de coajă de pe creanga copacului, gros cât degetul mare.
> Peste coaja mărunțită în prealabil, se adaugă 3 litri de apă și se pune la fiert.
> După primul clocot, se dă focul mic și se pune capacul, pentru încă 20-30 de minute.

> Se lasă la răcit, apoi se strecoară și se beau câte 3 litri pe zi, timp de 3 zile.
> Este extrem de eficient în ceea ce privește dizolvarea pietrelor și eliminarea nisipului la rinichi. Urina va deveni maronie.
> În cazul în care pietrele au dimensiuni mari, se face o pauză de 2 zile și tratamentul se continuă încă 3 zile.

Sirop de porumbe

> Se spală și se pun porumbele la fiert în apă rece, cât să le depășească puțin.
> Se fierb de regulă 30-40 de minute, până când plesnește coaja.
> Se ia oala de pe foc și se lasă la rece 48 de ore, cu capacul pus.
> Zeama și fructele se trec printr-un tifon dublu, ud și stors în prealabil, apăsând pe fructe.

> Lichidul extras se pune la fiert cu zahăr. La un litru de lichid se folosește un kilogram de zahăr.
> Se fierbe până când se leagă ca un sirop și devine limpede la aspect și dulce la gust.
> Siropul de porumbe este o sursă de Vitamina C ideală pentru perioada de iarnă. Se ia câte o linguriță pe zi, pentru întărirea organismului.

Tinctură de porumbe pentru imunitate

Se poate cumpăra de la farmaciile naturiste, preparat din siropul de porumbe la rece, alcool și un adaos de propolis. Este un leac bun pentru scăderea colesterolului, întărirea imunității, combaterea infecțiilor și bolilor și energizarea unui organism obosit.

Gem de porumbe – vindecă indigestia sau stomacul deranjat

> Se spală fructele în apă rece. Se lasă puțin pentru a se ridica deasupra toate impuritățile.
> Se pun pe foc într-un vas mare, amestecând cu o lingură de lemn. Sâmburii fructelor vor ieși singuri prin fierbere.
> Când porumbele sunt fierte, se strecoară printr-o sită pentru a extrage doar pasta din pulpa fructelor.

> La un litru de pastă se adaugă aproximativ 400 grame de zahăr, după gustul fiecăruia.
> Se pune la fiert încă 2 ore, sau mai mult, până când pasta se lipește de lingură. Se poate folosi și miere, 420 g la un litru de pastă, dar în acest caz mierea se adaugă la final.
> Se pune gemul fierbinte în borcane și se acoperă cu o pătură groasă, pentru a se răci treptat, la temperatura camerei.

Lichior de porumbe

> Se pregătește sticla sau vasul în care se lasă la macerat.
> Fructele (care trebuie să umple jumătate din vas) se spală, apoi se lasă o noapte în congelator, după care se pun în sticlă și peste ele se adaugă o țuică de calitate, vodka sau gin.
> Se lasă să stea împreună 6 săptamani, după care se adaugă miere de albine pentru a îndulci lichiorul, după gust.
Acesta se consumă cel mai adesea dupa cină, sau poate fi servit în amestec cu înghețată de vanilie.

Vin de porumbe

 

 Ingrediente:

• 6 kg de porumbe
• 6 litri de apă
• 1 kg de zahăr
• 2 lămîi
• scorțisoară

Mod de preparare:

> Se spală fructele și se pun la opărit cu apă, la foc mic, un sfert de oră.
> Se ia vasul de pe foc și se lasă până a doua zi.
> Dimineața se filtrează lichidul prin strecurătoare, iar fructele se pun separat în alt recipient.

> Într-un sfert din cantitatea de lichid extras se fierbe zahărul 10 minute, apoi se toarnă peste restul de lichid și se amestecă.
> Sucul astfel obținut se pune în sticle sau damigene, până la gât.
> Se astupă cu un dop de fermentație și se lasă 5-6 săptămâni sub 20 de grade.
> Vinul se trage în sticle cu furtunul și se astupă cu dopuri.

Atenție! Porumbele nu se consumă crude, deoarece conțin substanțe toxice. Din acest motiv se culeg doar după primul îngheț. După fierbere, toxicitatea fructelor este distrusă.

Hildegard van Bingen - Plantele toamnei - Formula AS

  Sursă




Categorii