Remedii naturiste

Nu aruncați coditele de cireșe. Au o mare putere de vindecare

 

 

Nu aruncați coditele de cireșe. Au o mare putere de vindecare

 

 

Nu aruncați coditele de cireșe. Au o mare putere de vindecare

Pulberea de cozi de cireşe

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a pedunculilor, din ea administrându-se de 2-3 ori pe zi câte o linguriţă. Acest remediu are ex­celente cali­tăţi depurative, hipoglicemiante, precum şi efecte hipotensoare (reduce uşor tensiunea ar­terială).

Infuzia combinată de cozi de cireşe

Se pun două linguriţe de pulbere de cozi într-un pahar de apă şi se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Ex­tractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 1 minut, în încă un pa­har de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile.

Vinul de cozi de cireşe

Este un remediu folosit pe scară largă în Italia şi în ţările mediteraneene, pentru tratarea celulitei şi pentru menţinerea tinereţii pielii. Iată cum se obţine: se maci­nă 50 de grame de pedunculi uscaţi de cireşe, cu ajutorul unei râş­niţe electrice de cafea, după care se pun într-un litru de vin alb de bună calitate. După trecerea a şapte-zece zile, timp în care amestecul e lăsat la temperatura camerei, vinul se filtrează prin tifon şi se trage într-o sticlă de culoare închisă, care se păstrează într-un loc răcoros. Se beau câte 2- 3 pă­hărele pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de a mânca. Este un preparat efi­cient contra celulitei, dar are un inconvenient major – conţinutul ridicat de alcool. De aceea, în zilele noastre, se foloseşte în terapie mai frecvent următorul preparat.

Extractul uscat de cozi de cireşe

Se obţine dintr-un extract alcoolic de cozi de cireşe, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pul­bere fină, cu gust astringent-sărat, extrem de concen­tra­tă în principii active: extractul uscat de cozi de cireşe. Conţine de 5-6 ori mai multe

* Hipertensiune arterială – mai ales în timpul sezonului cald, se recomandă cura cu infuzie com­binată de cozi de cireşe, din care se administrează câte jumătate de litru pe zi. Acest preparat, cu efectele sale diuretice puternice, este un excelent adjuvant în hiper­tensiunea arterială. Cu acordul medicului curant, se pot înlocui diureticele de sinteză (care au numeroase efecte adverse) folosite în hipertensiunea arterială cu extractul uscat de cozi de cireşe, din care se iau 0,8-1,5 grame pe zi. Studiile pe pacienţi au indicat că în timpul curei cu extract de cozi de cireşe diureza creşte în medie cu 20%, iar eliminarea sodiului (care contribuie şi ea la scăderea tensiunii arteriale) creşte cu 12%.
* Artrita reumatoidă – studii făcute la Uni­ver­sitatea de Medicină din Michigan, Statele Unite, arată faptul că o categorie de substanţe conţinute din abundenţă în codiţele de cireşe (antocianii) este de 10 ori mai eficientă decât aspirina în tratarea durerilor şi inflamaţiilor articulare. Se recomandă pulberea de cozi de cireşe, din care se iau 4-6 grame pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de alte 15-20 de zile de pauză. Pe timpul sezonului, se vor consuma zilnic cireşe proas­pete, care vor potenţa puternic acţiunea antiinfla­matoare articulară a cozilor administrate sub formă de pulbere.
* Adjuvant în alergie – având un efect depurativ şi antiinflamator foarte puternic, cozile de cireşe sunt extrem de utile pentru ţinerea sub control a diferi­telor forme de alergie. Indiferent dacă este vorba de urticarie, de catar respirator sau de deranjamente di­ges­tive produse de un alergen, cura de lungă durată cu cozi de cireşe va duce la ameliorarea sau chiar dispa­riţia simptomelor. Se ţin cure de câte 30 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de cozi de cireşe pe zi, urmate de o pauză de alte 7-15 zile, după care se poate relua administrarea. Acest tratament este de folos şi în cazul persoanelor cu astm alergic, deoarece are şi efecte antispastice, prevenind şi diminuând intensi­ta­tea crizelor.

Extractul de cozi de cireşe şi celulita

Celulita este o acumulare de ţesut adipos, care cu timpul se inflamează, căpătând acel aspect ines­tetic de „coajă de portocală”, cu deni­ve­lări ex­trem de inestetice. Inflamaţia se datorează re­tenţiei de lichide, circulaţiei limfatice în­cetinite, precum şi circulaţiei sanguine defici­tare. Se estimează că 95% dintre fe­mei şi peste 30% dintre bărbaţii occi­dentali se con­fruntă cu celulita, care – dincolo de con­si­de­rentele de ordin estetic – este un factor favorizant pen­tru probleme de sănătate mult mai grave, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Simpla intervenţie lo­cală, cu diferite creme, s-a dovedit total insu­fi­cientă, eradicarea celulitei necesi­tând o acţiune la nivelul între­gului corp. Or, exact asta face extractul de cozi de cireşe, care acţionează pe trei căi simul­tan: * Sti­mu­lează rinichii să elimine excesul de apă din organism, ajutând la reducerea ţesutului adipos. * Reduce in­fla­maţia, două categorii de principii active din com­ponenţa sa (flavonoidele şi anto­cia­nii) având efecte antiinflamatoare puternice. * In­tervine în metabo­lismul grăsimilor, blocând într-o anu­mită măsură formarea de ţesut adipos în exces.
Cura cu cozi de cireşe durează 1 lună, timp în care se administrează 1-1,5 grame de extract pe zi, în reprize, pe stomacul gol. Pe tot tim­pul acestei cure se vor bea mi­nimum 2 litri de apă de izvor (ne-car­bogazeificată) pe zi, pentru a preveni deshi­dra­tarea. Între două cure cu extract de cozi de cireşe se face o pauză de 10 zile. Pen­tru a ob­ţine rezultate vi­zi­bile într-un timp scurt, cura va fi însoţită de gim­nastică pentru picioare şi abdomen, precum şi de masaj energic al zonelor afec­tate, făcut cu sau fără cremă.
principii active decât simpla pulbere obţinută prin măcinare. Mai mult, principiile active din extract sunt asimilate integral de organism (şi nu doar în proporţie de 25%, ca în cazul simplei pulberi). La noi în ţară, extractul de cozi de ci­reşe se găseşte combinat în proporţii egale cu pulberea, sub forma unor capsule cu o eficienţă terapeutică re­mar­cabilă. Dozele necesare vor fi precizate pentru fie­care tip de afecţiune în parte.

Tratamente interne

* Retenţie de apă în ţesuturi – se administrează după amiază, la ora 16, şi seara, înainte de cul­care, câte două capsule cu extract de cozi de cireşe. Efectele vor fi evidente încă din primele zile de ad­ministrare: la trezire, mâinile, picioare şi pleoapele nu vor mai fi atât de umflate, vă veţi simţi corpul mai uşor şi faţa mai puţin congestionată. De asemenea, picioa­rele nu se vor mai umfla foarte mult la căldură. Este un tratament re­comandat şi femeilor care au luat sau încă iau anti­concepţionale ori alte medicamente hormonale care conduc la retenţia de lichide.
* Microlitiaza renală – infuzia combinată de cozi de cireşe, din care se bea zilnic un litru, este de un real folos pentru persoanele care suferă de micro­litiază renală (nisip la rinichi). Sărurile de potasiu, sapono­zi­dele şi flavonoidele din acest remediu vegetal vor de­termina o diureză foarte puternică, care va an­trena şi elimina sedimentele de mici dimensiuni din rinichi. Pentru persoanele care au avut pietre la rinichi de mari dimensiuni, extrase prin operaţie, cura cu infu­zie com­binată de cireşe este extrem de preţioasă pentru a pre­veni recidivele.
În cazul în care calculii au început să migreze pe uretră, se administrează extractul de cozi de cireşe (1-2 grame pe zi). Pe lângă acţiunea diuretică, are şi un efect antispastic, extrem de util pentru a preveni blo­carea ureterului.
* Cistitele şi infecţiile renale recidivante – se ţine o cură de 14 zile, timp în care se administrează 1,2 grame de extract de cozi de cireşe şi se beau doi litri de apă pe zi. Extractul stimulează puternic activi­tatea rinichilor, mărind fluxul de urină eliminată, are efect uşor antibiotic şi antiviral. Apoi, fiind bogate în săruri de potasiu, cozile de cireşe favorizează alcalini­zarea urinei, lucru care va potenţa acţiunea antibio­ticelor de sinteză, dar şi a altor remedii vegetale con­sacrate în tratarea infecţiilor reno-urinare, cum ar fi merişorul sau strugurii-ursului.
Persoanele care răcesc frecvent la nivelul rinichilor şi al vezicii urinare, pentru a preveni recidivele, ar trebui ca la venirea valurilor de frig şi umezeală, atunci când sunt expuse la curenţi de aer sau la oboseală, să ia 4-6 capsule cu extract de cozi de cireşe.
* Valori ridicate ale ureei şi creatininei – aceşti produşi secundar ai metabolismului sunt eliminaţi accelerat atunci când se face o cură cu cozi de cireşe. Se administrează infuzia combinată, din care se bea câte un litru zilnic. În cazul în care aportul suplimentar de lichide este contraindicat sau atunci când eliminarea acestor susbstanţe trebuie făcută într-un ritm mai rapid, se vor administra 1,5 – 2 grame de extract de cozi de ci­reşe, zilnic, până la atingerea unor valori normale ale analizelor de sânge.
* Ischemia cardiacă, prevenirea infarctului – se ţin cure de 30 de zile, timp în care se adminis­trează câte 1-1,2 grame de extract de cozi de cireşe, zilnic. În sezon, în paralel cu această cură, se va con­suma şi câte o jumătate de kilogram de cireşe pe zi, acestea potenţând efectul cardiotonic şi antioxidant al pedunculilor. Studii făcute în Ungaria arată că flavo­noi­dele conţinute în cozile de cireşe normalizează activitatea cardiacă, previn oxidarea colesterolului pe artere, ajută la irigarea normală a inimii cu sânge, prevenind infarctul.

 

Sursa
Categorii