Ingrediente:
aluat:
- apă caldă – 200 ml;
- lapte cald – 200 ml;
- zahăr – 25 g;
- drojdie – 11 g;
- ulei vegetal – 100 ml;
- ouă – 2 buc.;
- iaurt – 110 g;
- sare – 10 g;
- făină – 800 g.
umplutură:
- coacăze – 40 g;
- ulei vegetal – 5 linguri;
- ceapă – 2 buc.;
- carne tocată – 350 g;
- nuci – 3 linguri;
- piper negru – 1 linguriță;
- sare – 1 linguriță;
- scorțișoară – 1 vârf de cuțit.
Mod de preparare:
Turnați apa și laptele într-un bol, adăugați zahărul și drojdia, amestecați bine. Turnați ulei vegetal în lichidul de drojdie.
Separați ouăle în gălbenușuri și albușuri și adăugați doar albușurile în lichidul cu drojdie.
Punem și iaurt acolo și amestecăm ingredientele.
Turnați sare în apa cu drojdie, adăugați treptat făina și frământați un aluat moale și nelipicios.
Lăsați aluatul sub celofan timp de 45 de minute.
Pentru umplutură, lăsați coacăzele în apă clocotită timp de 5 minute.
În acest moment, pentru cealaltă umplutură, tocați mărunt ceapa și prăjiți-o într-o tigaie cu 5 linguri de ulei vegetal până se rumenește.
Adăugați carnea tocată peste ceapă și prăjiți-o până își schimbă culoarea.
Adăugați nucile de pin în carnea tocată și prăjiți-le împreună timp de 4-5 minute.
Apoi, adăugați piper negru, sare și scorțișoară în carnea tocată și amestecați.
Prăjiți carnea tocată cu condimente timp de 2 minute, apoi adăugați coacăzele fără apă, amestecați și prăjiți încă câteva minute.
În timp ce umplutura se răcește, frământați aluatul pe o masă presărată cu făină.
Împărțiți aluatul în 8 părți, formați bile și lăsați-le să se odihnească sub folie de celofan timp de 15 minute.
Fiecare bilă este apoi rulată într-un strat mare și subțire și unsă cu ulei vegetal.
Punem un al doilea strat identic peste cel uns și așezăm treptat toate straturile unul peste altul.
Îndoim marginile stratului gros pentru a forma un dreptunghi și îl rulăm într-o rolă.
Împărțiți rulada în două părți și puneți-o la congelator pentru 30 de minute.
Apoi împărțim fiecare rulou în bucăți groase de câteva degete.
Întindeți bucățile de aluat în plăcinte ovale, așezați umplutura în mijloc și sigilați-le.
Rezultatul este niște plăcinte înguste, pe care le așezăm pe o tavă de copt și le lăsăm sub un prosop timp de 10 minute.
Apoi ungem fiecare plăcintă cu gălbenușuri bătute. Coaceți plăcintele la 185 de grade timp de 30-35 de minute.
Umplutura cu carne tocată și coacăze va deveni una dintre preferatele tale. Dă plăcintelor un gust bogat neobișnuit.
Poftă bună!