Placinte si Rulade

Rulada delicioasa de biscuiţi cu banane (Lacrima de elefant)

 

 

 

Această prăjitură are mare succes de fiecare dată când o prepar. Mai ales la străinii care nu au mâncat salam de biscuiți când erau mici și abia acum îl descoperă.

 

Ingrediente:

– 500 g biscuiți (eu amestec biscuiți digestivi cu biscuiți simpli)

– 200 g unt

– 100g fulgi de cocos

Loading...

– 125 ml lapte de soia, simplu sau cu vanilie

– 2 banane

– stafide

– esență de migdale și apă de flori de portocale

– nuci

– cacao (3-4 linguri)

– zahăr brun – după gust

– lichior de cafea (am folosit Tia Maria)

 

Mod de preparare:

Prepararea durează în jur de o oră și se procedează în felul următor: se înșiră toate ingredientele prin bucătărie, ca să fim siguri că n-am uitat nimic. Primul lucru pe care îl facem este să punem stafidele la înmuiat, într-un bol cu apă, cât să le acopere. În apă adăugăm câteva picături din esențele pe care dorim să le folosim și un pic de lichior de cafea. Ar trebui să stea la înmuiat cam jumătate de oră, ca să preia aromele. Se mai pot pune, în loc de stafide, sau alături de ele, alte fructe uscate, tocate dacă sunt mari (merișoarele sunt preferatele mele). Se scoate și untul din frigider ca să se moleșească până când o să îl folosim la preparat crema.

Urmeazăfaza cea mai complicată, care constă în zdrobirea biscuiților. Aici, fiecare procedează cum se pricepe mai bine. Eu i-am pus pe o folie de aluminiu și i-am zdrobit cu făcălețul (în loc de făcăleț, se poate folosi o sticlă).

Nu se zdrobesc toți până se transformă în praf – se păstrează și bucăți mai mari. Se pun într-un bol, unde se adaugă: 3-4 linguri de cacao, sau mai mult, dacă se dorește un gust mai intens de ciocolată, nucile tocate și stafidele îmbibate de arome și scurse de apă (câte aveți chef, dar nu mai mult de 100 grame fiecare). Pot fi adăugate și vreo două linguri de zahăr, dar nu e obligatoriu. Se amestecă bine aceste ingrediente, după care sunt lăsate puțin să se obișnuiască unele cu altele, cât timp se prepară faza a doua.

Laptele se încălzește, dar nu se fierbe. Se îndulcește atât cât poftește fiecare și se îmbunătățește cu esențele alese. Eu adaug și puțin praf de vanilie, dacă laptele este simplu. Se toarnă încet peste compoziția de biscuiți și se amestecă bine. Am observat că, în funcție de biscuiții folosiți, poate fi nevoie de mai mult de 125 ml lapte. Adăugați mai mult lapte, dacă se simte nevoia: compoziția trebuie să fie ca o plastilină, nu foarte moale, dar nici să rămână prea mulți biscuiți uscați în ea. Această pastă se pune pe o folie de plastic, se întinde un pic cu mâinile, după care pune altă folie de plastic deasupra și se întinde cu făcălețul.

Rezultatul final trebuie să fie o foaie de formă dreptunghiulară, groasă de aproximativ 1 cm.A sosit momentul preparării cremei: untul se amestecă cu cocosul și cu puțin lichior de cafea. Se freacă bine până are consistența unei creme.Această cremă se întinde pe foaia preparată mai devreme. Se așează bananele cam așa:

Se trece la rulat: cu ajutorul foliei de plastic se rulează compoziția, având grijă să fie cât mai bine strânsă. Produsul final va fi o ruladă care arată ca un mare cârnat, nu foarte elegant, de aceea nici nu i-am făcut poză. Sfatul meu este ca, dacă o serviți musafirilor, să o tăiați înainte, astfel încât ei să vadă doar acești drăguți ochi de elefant:

Trebuie neapărat să stea în frigider câteva ore după preparare, și cel mai bine este să fie atacată abia a doua zi, dacă există suficientă răbdare.

 

 

 Poftă bună!

 

Sursa: danarozmarin.com
Categorii