Aperitive si Gustari

Seminţele de susan. Susanul – Cel care poate prelungi viata

 

 

 

 

Magia SUSANULUI

 

STIATI CA:

1. Susanul starneste pasiunea si aduce longevitatea celui care il consuma in mod constant. (Cunoscut in India ca “rasayana” adica „cel care prelungeste viata”)
2. Semintele de susan au fost folosite in Asia, Africa, Egiptul Antic si Babilon de mii de ani.
3. Afrodiziac si reintineritor: sunt calitatile uleiului de susan, obtinut prin pisarea semintelor.
4. Susanul negru, datorita compozitiei sale, are proprietatea de a intarzia imbatranirea organismului (cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu).

DESPRE SEMINTELE DE SUSAN:

Produsele obtinute din prelucrarea semintelor de susan sunt extrem de gustoase si consistente: 1. uleiul de susan,

2. tahini (pasta de susan care este bogata in acizi grasi nesaturati),

3. halva (derivat din tahini) si

4. gomasio.

 

RETINETI!

1. Reteta unui tonic reintineritor cu efect afrodiziac:
4 linguri de seminte prajite de susan, un manunchi de spanac proaspat, 2 linguri ulei de masline, 7-10 ciuperci proaspete, feliate, 12-15 cirese sau boabe de strugure. Se consuma 21 de zile.
2. Reteta pentru Gomasio:
Se folosesc 10 sau15 parti de susan si 1 parte sare. Se prajeste sarea de mare, dupa care se lasa sa se raceasca; apoi se macina cat mai fin. Se prajeste susanul nedecorticat la temperatura mica, amestecand constant ca sa nu se arda, pana cand devine crocant. Apoi se macina semintele puse peste sare doar atat cat sa se sparga semintele fara sa ajunga pasta.
3. Mancati in fiecare dimineata o mana de seminte de susan negru, sunt foarte bogate in calciu.  Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.

 

EFECTE CURATIVE

Semintele de susan pot preveni osteoporoza datorita calciului continut.
Sunt laxative.
Efect detoxifiant pentru ficat si rinichi.
Semintele de susan intaresc sistemul imunitar, mai ales in cazurile de oboseala cronica si convalescenta.
Cresc fertilitatea si sunt afrodiziace.
Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa. Uleiul de seminte de susan calmeaza arsurile in urma expunerii excesive la soare.
Semintele ofera un aport energetic insemnat in afectiunile de nutritie.
Uleiul de susan are proprietati emoliente care ajuta la pastrarea pielii fine.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului. Semintele scad  efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi:
previn si sunt adjuvante in artrita, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual, si in scleroza multipla.
Sunt antitumorale: specialistii sustin ca substantele din semintele de susan inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in melanomul malign precum si in cazul cancerului de colon.

 

INDICATII

Diabet: Un studiu din anul 2011 a aratat  faptul ca uleiul de susan imbunatateste eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale la pacientii cu diabet zaharat de tip II.
Hipertensiune arteriala. Semintele reduc nivelul colesterolului.
Gingivita: clatirea gurii cu ulei de susan ajuta la diminuarea bacteriilor si a infectiilor din cavitatea bucala.
Ateroscleroza: uleiul din seminte de susan previne formarea de leziuni aterosclerotice datorita continutului bogat in lignani.
Semintele de susan negru imbunatatesc tranzitului intestinal si trateaza constipatia.
Aplicarea de ulei de susan pe scalp ajuta la stoparea paduchilor.
Pentru tratarea durerilor musculare se recomanda masaj cu ulei de susan si pentru cele articulare se recomanda combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultata se aplica pe zona afectata.
Aportul de seminte de susan reprezinta un tonic excelent pentru trombocitele din sange datorita vitaminei T pe care o contin.

 

ATENTIE:

Anumite persoane pot prezenta reactii alergice la semintele de susan. In acest caz nu se recomanda utilizarea semintelor mai ales ca pacientul poate experimenta anumite rectii alergice de la cele mai usoare precum: urticarie, dermatita si mancarime pana la simptome grave, cum ar fi varsaturi, umflarea buzelor si a gatului, reactii ce pot duce la dificultati de respiratie sau congestie toracica.

 

Sursa: Vegetarian Satya




Categorii