Remedii naturiste

Tratamente naturiste pentru gaze, balonare şi flatulenţă

 

 

 

 

Gazele, flatulența şi balonarea pot fi inconfortabile și jenante. Din fericire, există câteva remedii naturale care vă pot ajuta. Înainte de a încerca orice remediu natural, este important să consultaţi un medic pentru a exclude alte cauze.

1) Aer înghiţit

Unii oameni înghit în mod obișnuit aer (aerofagie). De obicei, ei nu sunt conştienţi de acest lucru, iar cauza este adesea legată de anxietate.

Gazul înghițit este compus în principal din oxigen și azot. Majoritatea oxigenului este absorbită de mucoasa intestinală sau este folosită de bacteriile din colon.

Azotul, pe de altă parte, este absorbit în cantităţi mici de mucoasă, iar cea mai mare parte a azotului înghițit devine flatulență.

Strategii de tratament

1. A fi conștient de faptul că înghiţit aer poate ajuta. Oamenii devin conștienți de tiparele lor de respirație.

2. Tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea anxietăţii.

3. Evitați să vă întindeţi după o masă. Gazele din stomac trec mai ușor în intestine în această poziție.

2) Carbohidrați slab absorbiţi

Hidrogenul și dioxidul de carbon sunt produşi de bacteriile din colon în prezența glucidelor slab absorbite. Dacă flatulenţa este însoţită de diaree şi pierdere în greutate, acest lucru poate indica o tulburare de malabsorbție, cum ar fi intoleranţa la lactoză sau insuficiență pancreatică, și ar trebui să fiţi evaluat de către medicul dvs.

Mai comună este flatulența în exces după ce se consumă cantităţi mari de carbohidraţi slab absorbiţi, cum ar fi fasolea sau alimentele la care aveți o sensibilitate alimentară. Sensibilităţile alimentare includ produsele lactate și din grâu.

Strategii de tratament

1. Mestecaţi alimentele cu atenție. Digestia carbohidraţilor începe în gură.

2. Un medic poate sugera o eliminare şi o dietă de “provocare”. Aceasta este o dietă de diagnosticare care ajută la descoperirea sensibilităţi alimentare și a intoleranței.

3. Consultaţi-vă medicul pentru a exclude tulburările de malabsorbție, dacă pierdeţi în greutate şi dacă aveţi diaree.

3) Gaze şi flatulenţă după o masă bogată în grăsimi

Consumul de alimente bogate în grăsimi poate genera o cantitate mare de dioxid de carbon, care poate fi eliberată sub formă de gaze deoarece dioxidul de carbon este produs în intestinul subțire atunci când se eliberează bicarbonat pentru a neutraliza acidul și grăsimile din stomac.

Strategii de tratament

1. Mâncaţi porţii mai mici şi mai des, în loc de trei mese mari.

2. Evitați alimentele bogate în grăsimi.

3. Consultaţi-vă medicul pentru a exclude posibilitatea de malabsorbție de grăsimi. Semnele de malabsorbție de grăsimi includ scaune moi şi deschise la culoare.

4) Flatulență și gaze mirositoare

Gazele care are un miros puternic rezultă, de obicei, din metabolizarea proteinelor și aminoacizilor care conțin sulf.

Strategii de tratament

1. Mestecaţi carnea și alte alimente proteice cu atenție. Evitați excesul de proteine.

2. Luaţi comprimatele de cărbune vegetal pentru a elimina mirosul.

5) Consumul de alimente care produc gaze

Anumite alimente sunt în mod inerent producătoare de gaz. Alimentele care produc gaze includ: fasolea, varza, ceapa, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, produse din grâu, merele, piersicile, perele, prunele, porumbul, ovăzul, cartofii, laptele, îngheţata şi brânza moale.

Alimentele care produc puţine gaze includ: orezul, bananele, citricele, strugurii, cașcavalul, carnea, ouăle, untul de arahide, băuturile necarbogazoase şi iaurtul făcut cu bacterii vii.

 

Sursa: Blog – CaliVita




Categorii