Flori si gradina

Tunderea trandafirilor după înflorire, de toamnă – instrucțiuni detaliate pentru începători

 

 

 

Momentul tăierii

Plantele ornamentale necesită îngrijire adecvată. O frumusețe de grădină necesită o abordare specială, deoarece un trandafir este o plantă capricioasă. Este necesar să-l pregătiți pentru iernat corect, altfel primăvara, în locul unui trandafir varietal, puteți vedea pe site-ul dvs. un tufiș de măceș neîngrijit. Și cel mai important, tăierea.

La primul îngheț, când temperatura nu crește peste -1 grade noaptea, ar trebui să începeți tăierea. Pentru o procedură importantă, trebuie să alegeți o zi însorită și să vă pregătiți:

 • Secatoarele ascuțite.
 • Ferăstrău de grădină.
 • Var sau vopsea de grădină pe bază de ulei natural de in.
 • Mănuși.

Nu tăiați înainte de primul îngheț. Prin tăierea lăstarilor, împingem planta pentru a forma lăstari noi. Degelurile vor contribui doar la acest lucru, iar înghețul va distruge întreaga plantă. Procesul de tăiere de toamnă ar trebui să aibă loc când planta este adormită.

Pentru a obține flori spectaculoase de la o frumusețe spinoasă, un grădinar trebuie să știe cum și când să taie corect trandafirii pentru iarnă și când să acopere:

 1. O tunsoare de toamnă se efectuează chiar înainte de acoperirea pentru iarnă.
 2. Trebuie luată în considerare prognoza meteo. Este deosebit de important să se excludă dezghețurile.
 3. Tunderea ar trebui să înceapă cu un îngheț mediu pe noapte de -2 grade.
 4. Dacă clima este caldă, atunci acesta este începutul sau mijlocul lunii noiembrie.
 5. Dacă este moderat, este septembrie.
 6. În climatele mai severe, circumcizia și adăpostul se fac mai devreme.

Trebuie să tăiați pe timp uscat dimineața. Dacă procedura se face pe timp umed, puterea poate apărea pe tăieturi.

După scurtarea tulpinilor, trandafirii nu sunt acoperiți. Secțiunile ar trebui să se usuce. După două săptămâni la o temperatură de cel puțin 4 grade sub zero, puteți începe să încălziți tufișurile.

Обрезка роз: виды и сроки

Regulile de tăiere

La tăiere, trebuie respectate anumite reguli:

 • este necesar să tăiați cu un instrument ascuțit;
 • lăstarii vechi și groși sunt tăiați cu un ferăstrău;
 • suprafața tăiată trebuie să fie lipsită de cute;
 • tăierea trebuie făcută într-un unghi pentru a preveni stagnarea umezelii;
 • lăsați o distanță de 1,5 cm între rinichiul orientat spre exterior și tăietură;
 • este necesar să se scurteze în fața adăpostului, concentrându-se asupra condițiilor climatice;
 • în etape: mai întâi, tulpini deteriorate, apoi – muguri, frunze, apoi – ramuri tinere care nu au avut timp să se coacă;
 • procedura se efectuează pe vreme uscată și calmă.

 

 

Tunderea trandafirilor chiar înainte de iernare

În octombrie-noiembrie, chiar înainte de adăpostirea trandafirilor, puteți începe tăierea lor înainte de iarnă, pregătind plantele pentru o iarnă confortabilă.

 

Cea mai scurtă tăiere pentru iarnă este prezentată pentru trandafiri de ceai hibrid și reprezentanți ai grupului floribunda. Dacă tăiați la fel de mult copaci cățărători, soluri și arbuști, aceștia vor crește încet anul viitor și riscă să nu înflorească.

Pentru început, trebuie să curățați temeinic cercul de tulpină aproape de așternut și să înfundați tulpina trandafirului. Apoi, absolut toate frunzele cu pețiol rămase pe lăstari ar trebui îndepărtate – în viitor, este mai bine să le arzi. La fel ar trebui să se facă și cu lăstarii verzi, imaturi – vor îngheța în continuare la rece și vor începe să putrezească și chiar să devină o sursă de infecție pentru lăstarii puternici adulți. Apoi tăiați lăstarii rămași la o înălțime de aproximativ 30-40 cm (sub înălțimea materialului de acoperire) și tratați-le cu agenți antifungici.

Trandafirii de ștampilă nu sunt practic tăiați în fața adăpostului. Se efectuează numai tăieri sanitare ușoare, tăind lăstarii morți și îndepărtând frunzele, iar lăstarii tineri și puternici se scurtează doar ușor.

În trandafirii parcului, pentru a stimula formarea rădăcinilor și pentru a îmbunătăți înflorirea pe tufișuri, se efectuează tăierea formativă, în primul rând, îndepărtând lăstarii vechi, deteriorați și bolnavi. Creșterile anuale puternice sunt scurtate cu 5-10 cm, eliminând în același timp sursele de posibilă infecție (făinare).

Rămâne doar să acoperiți în mod corespunzător tufișurile – iar trandafirii dvs. sunt pregătiți pentru o iarnă confortabilă!

Acum știi cum să-ți tunde corect trandafirii preferați. Doar întreținerea regulată va permite plantelor să se arate în toată splendoarea lor, așa că luați tăietorul în mâini și începeți să lucrați!

tăierea trandafirilor înainte de adăpostul de iarnă

 

Sursa
Categorii