Flori si gradina

Zmeura – „ aspirina ” dulce a naturii. Zmeura susține sănătatea cardiovasculară. În ce boli ajută zmeura

 

 

Zmeura – „ aspirina ” dulce a naturii. Zmeura susține sănătatea cardiovasculară. În ce boli ajută zmeura

 

 

Zmeura este una din cele mai sănătoase fructe de pe Terra. Este o sursă naturală de acis salicilic, care acționează la fel ca spirina, însă la o intesitate mai mică.

100 de grame de zmeură acoperă 54% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 41 % din DZR de mangan și 12% din DZR de vitamina K. Acest fruct savuros de vară este o sursă valoroasă de oligoelemente și minerale: fier, magneziu, fosfor, potasiu și cupru.

Zmeura susține sănătatea cardiovasculară

Experții recomandă persoanelor cu bolile cardiovasculare sau predispoziție spre maladii ale sistemului cardiovascular să mănânce fructe, legume și alimente bigate în fibre.

Zmeura nu conține doar fibre. Ci este și o sursă foarte bună de antioxidanți. Acești compuși protejează inima și vasele de sânge.

Se remarcă în special antocianinii și elergitaninii. Iată ce beneficii au acești antioxidanți:

  • împedică oxidarea colesterolului
  • inhiba formarea cheagurilor de sânge
  • previne accidentele vasculare cerebrale, embolia pulmorară, bolile vasculare periferice și atacul de cord.
  • susține colesterolul bun ( HDL )
  • inhiba enzimele implicate în inflamații ( prostaglandinele COX-1 și COX-2 ).

Zmeura – o „ mini aspirină zilnică”

Zmeura acționează direct asupra enzimelor care favorizează coagularea, având un efect inhibitor similar. Aspirinei și Ibuprofenului. Conține acid salicilic, datorită cărora zmeura exercită efecte cardioprotectoare la persoanele cu boli cardiace sau risc cardiovascular.

Totodată, acidul salicilic poate încetini progesia aterosclerozei poate încetini progresia aterosclerozei și preveni apariția cancerului.

Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan a arătat că zmeura conține antocianini care au mecanisme similare Ibuprofenului. Mai exact, acești compuși ajută corpul să blocheze semnalele care cauzează durere și inflamației.

Zmeura este de asemenea o sursă foarte bună de magneziu. Acest mineral este la rândul lui asociat cu beneficii pentru sistemul cardiovascular.

Studiile recente au arătat că acesta poate reduce inclusiv riscul apariției sindromului metabolic ( diabet de tip 2, atac de cord, accidente vascular cerebral ).

În 100 de grame de zmeură se găsesc circa 5 mg de acid salicilic. Nu este o cantitate mare, de aceea nu poate înlocui aspirina sintetică în tratamentele recomandate de medic.

În ce boli ajută zmeura

Datorită propietăților sale similare aspirinei sintetice, zmeura stimulează circulația sângelui, ajută la scăderea febrei și ameliorarea gutei și a reumatismului.

Dr. Marc Bosquet spune că sucul de zmeură este foarte bun pentru febra infecțioasă și inflamațiile căilor urinare. Se pot consuma câteva pahare pe zi, diluare cu puțină apă. Pentru un efect și mai puternic sucul de zmeură se poate combina cu suc de coacăze negre.

Academicianul Ovidiul Bojor recomandă zmeura ca adjuvant în afecțiunile febrile, cardiace pulmonare, renale și digestive.

Autorul citează de asemenea efectele sale tonice. O consideră benefică pentru copiii aflați în perioada de creștere și pentru cei care suferă de stenie. Zmeura este foarte bogată în vitamina C și în zahăr, ceea ce îi conferă efectele sale energizante.

Este de asemenea ușor acidă și laxativă. De aceea este indicată în dispepsie și conspirație.

Datorită faptului că are efect diuretic și mărește cantitatea de urină eliminată, zmeura ajută la detoxifierea corpului.

Cum să ne bucurăm de zmeură

Zmeura poate fi consumată pe toată durata sezonului. Se găsește și în cursul anului în formă congelată. Fructele congelate păstrează o bună parte din nutrienți.

Fructele de zmeură pot fi servite ca atare, ca gustare sau desert. Le putem adăuga în iaurt, în bolulu cu cereale sau în salate de verdețuri. Din ele se pot face sosuri pentru fripturi, sucuri, smoothie sau dulceață.

Se pot prepara și sub forma unui sirop delicios, obținut din suc de zmeură presat la rece și o cantitate egală de miere.

 

Sursa




Categorii