Preparate fara carne

Varză cu ardei copţi şi ciuperci la cuptor. O bunătate de post

 

 

Varză cu ardei copţi şi ciuperci la cuptor. O bunătate de post

 

Varza călită este una dintre cele mai cunoscute reţete tradiţionale romaneşti. Foarte versatilă, varza călită poate fi o mâncare vegetariană, sau poate fi preparată cu carne proaspătă ori afumătura. Se poate găti din varză dulce sau acră, ori combinată cu alte legume. Pe lângă faptul că este hrănitoare, varza ne aduce aportul necesar de fibră în organism, şi este foarte sănătoasă.

Vă propunem mai jos o combinaţie vegetariană cu ardei copţi şi ciuperci.

 

Ingrediente:

o varză potrivită sau 2 verze mai mici(acră sau dulce)
sare
o ceapă
2-3 linguri de ulei
un kg de ardei
6-7 ciuperci pleurotus
6-7 ciuperci cu pălăria rotundă (shitachi, ghebe sau de câmp)
sucul de la o lămâie (dacă varză e dulce)
sare şi piper după gust
mărar verde

 

Mod de preparare:

Varza se taie fideluţă, se presară cu sare şi se frământă puţin. Se lasă deoparte câteva minute, apoi se stoarce de sucul pe care varza îl lasă de la sare.

Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se căleşte în puţin ulei. După ce s-a călit, se adaugă varza tocată, se acoperă cu un capac şi se lasă la călit vreo 10 – 15 minute.

Ardeii se coc, se curăţă de pieliţă şi sâmburi, dupa care se taie în bucăţele. Se pun peste varză şi se amestecă bine. Se adaugă piper şi sare dacă mai e nevoie, după care se amestecă din nou.

De jur împrejurul cratiţei, se pun ciupercile pleurotus tăiate în jumătăţi. Celelalte ciuperci se taie în patru şi sferturile se înfig în varză, acoperind cu ele mijlocul cratiţei. Ciupercile se presară cu puţină sare şi piper.

Vasul se acoperă cu un capac şi se dă la cuptorul încălzit în prealabil la 180C. Se lasă până când ciupercile se pătrund şi varza capătă o culoare uşor arămie. Când e gata, varza se scoate din cuptor.

Deasupra se stoarce sucul de la o lămâie, apoi se ornează cu câteva crenguţe de mărar. Se poate servi ca atare cu ardei iute şi mămăligă, sau se poate servi alături de friptură de porc, miel, etc.

Sfat: Sucul de lămâie se poate înlocui cu o cană de bulion, care se poate adăuga odată cu ardeii, înainte de-a se pune vasul la cuptor.

 

Pofta buna!

 

  Sursă
Categorii