Stiri

6 boli care pot fi mostenite de la parinti

 

 

 

 

Bolile mostenite de la parinti sunt cunoscute drept boli ereditare si, cu toate ca deseori aparitia lor este cunoscuta inca de la nastere, altele debuteaza mai tarziu in viata copilului.

Predispozitia la anumite boli, printre care cele de inima, diabet, astm si anumite tipuri de cancer, este dictata de mostenirea genetica a fiecarei persoane. Daca ambii parinti sufera de aceeasi boala, riscurile ca si copilul sa dezvolte acea afectiune sunt considerabile, potrivit doctorulzilei.ro.

Iata, mai jos, care sunt bolile cu cel mai mare risc de transmitere genetica:

1. Boli de inima

Daca unul dintre parinti sufera de hipertensiune arteriala sau are un nivel mare al colesterolului, riscul ca si copilul sa se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare: cam de 50%. Mai mult, daca ambii parinti sufera de aceeasi afectiune, atunci riscul de mostenire a bolii urca semnificativ, pana la 75%, arata studiile.

Loading...
2. Diabet

Numarul diabeticilor ai caror parinti se confrunta cu aceeasi problema e de 17 ori mai mare decat al cazurilor izolate dintr-o familie. Predispozitia pentru a face acesta boala este mai mare in cazul diabetului zaharat de tip II.

“Din mame diabetice se pot naste copii obezi, copii cu greuate mare la nastere si care sunt predispusi la obezitate. Acest lucru se intampla din cauza tulburarilor de metabolism ale mamei”, adauga medicul de familie Constantin.

3.Cancer

Aproximativ 5-10% din totalul de cancere sunt mostenite genetic. Asta inseamna ca orice mutatie genetica poate fi transmisa noii generatii.

De exemplu, cancerul la san, precum si cel ovarian, se numara printre formele cu cea mai mare rata de transmitere genetica. Pericolul este si mai mare daca aveti doua-trei rude care au avut aceste boli.

4.Alergii

Exista trei afectiuni respiratorii care se transmit genetic: rinita alergica, cea cronica si sinuzita. Statisticile arata ca daca unul dintre parinti sufera de rinita alergica, riscul ca urmatoarea generatie sa mosteneasca boala este de aproximativ 30%.

In cazul in care ambii parinti sufera de aceste boli, riscul de a le transmite si copiilor creste la 65%.”Si alergiile se transmite genetic, mai exact sensibilitatea la anumiti alergeni. De aceea, trebuie, ca medic, sa cunosti istoricul familial de boli. Ingrijorator este faptul ca si astmul poate fi mostenit in proportie de 80% de cei mici“, atrage atentia specialistul Alina Constantin.

5. Obezitatea

Un copil ai carui parinti sunt obezi sau supraponderali are un risc de a avea probleme cu greutatea cu 50% mai mare decat cei ai caror parinti au o greutate normala.

Daca doar unul dintre parinti este obez, riscul de a avea probleme cu greutatea scade, dar nu considerabil, la 40%.
6.Fibroza chistica 

Fibroza chistica este o afectiune determinata de mutatia unei singure gene. Aceasta este o boala incurabila, care afecteaza in special plamanii si pancreasul. Speranta de viata a celor diagnosticati cu fibroza chistica este de aproximativ 36 de ani. Boala este cel mai adesea descoperita in timpul copilariei, fiind o alta boala care poate fi mostenita.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Sursa: Sfat Naturist
Categorii