Stiri

A mers în cel mai rece sat din lume, la -62 de grade Celsius, iar ce a găsit acolo îți taie respirația. Galerie foto inedita:

 

 

 

 

În Oymyakon, un sătuc din Siberia, gerul este la ordinea zilei. În fiecare iarnă, temperaturile ajung până la -52 de grade Celsius, o temperatură pe care nu toată lumea o poate suporta.

Satul din Rusia este considerat a fi cea mai friguroasă așezare populată permanent de pe Terra, cu o temperatură medie de -50 de grade Celsius în luna ianuarie.

Satul Oymyakon are 500 de locuitori. În anii ’20-’30, era un punct de oprire pentru păstorii de reni, care își adăpau turmele la izvoarele termale de aici. Însă guvernul sovietic a stabilit aici o așezare permanentă, într-o încercare de a controla populațiile nomade, pe care le credeau înapoiate din punct de vedere tehnologic și cultural.

Loading...

În mod ironic, “Oymyakon” înseamnă „apa care nu îngheață”. Bineînțeles, așezarea a primit acest nume datorită izvoarelor termale din zonă.

În acest sat, agricultura nu este posibilă, așa că locuitării se hrănesc doar cu carne de ren și de cal, iar satul are numai un magazin în care pot fi găsite produse de bază. Însă locuitorii nu prea se aventurează să iasă în zilele geroase.

Localnicii sunt obișnuiți cu gerul și, spre deosebire de alte locuri, școala din sat își închide porțile numai atunci când temperaturile scad sub – 52 de grade Celsius.

Cu toate acestea, în lunile iunie, iulie și august, temperatura poate ajunge chiar și la 30 de grade Celsius.

Fotograful Amos Chapple a călătorit în acest sat și a descoperit că o îmbrăcăminte neadecvată poate duce imediat la degerături.

Când termometrul a arătat -62 de grade Celsius, Amos a decis să facă niște fotografii în natură, da și locuitorilor, iar imaginile sunt de-a dreptul fabuloase:

 
Categorii