Stiri

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii de la bloc care fac aceste modificări în casă

 

 

 

 

Proprietarii de apartamente din România primesc o veste neplăcută din partea autorităților. Cei care își vor modifica apartamentele în viitor, potrivit noilor reglementări, riscă amenzi usturătoare.

Legea intră în vigoare de vineri, 28 septembrie 2018, iar amenzile pot ajunge până la 10,000 de lei.

„Proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună.

Loading...

Care vor refuza accesul de urgență în apartamente ori care vor sta pasivi în cazul unor reparații ce ar trebui făcute și care-i prejudiciază pe alții vor putea fi amendați sever potrivit noii legi a asociațiilor de proprietari”, se arată în decizie.

Ce alte nereguli vor fi amendate:

  • cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală vor risca o amendă între 200 și 1.000 de lei.
  • dacă nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), proprietarii respectivi vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei.
  • cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.
  • o amendă între 5.000 și 10.000 de lei e prevăzută pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale; aceeași sancțiune este și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.
  • proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari vor risca tot o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

 

 Sursă
Categorii