Stiri

Copilul de la țară care a învățat singur informatica și a ajuns olimpic internațional

 

 

 

 

Are 14 ani şi a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Radovanu din judeţul Călăraşi. Este printre puţinii copii care se pot lauda cu o astfel de performanţă! Alexandru Tălnaci a câştigat medalia de argint la olimpiada internaţională de informatică, materie pe care a învăţat-o singur, fără profesor, şi, în plus, a inventat două aplicaţii utile pentru pacienţii şi medicii din România.

„Niciodată un elev nu a primit titlul de cetăţean de onoare, dar nu puteam să nu facem o excepţie având în vedere faptul că avem un elev de excepţie, care sper să rămână pentru totdeauna în România și să-și dedice întreaga capacitate în România, pentru că e impresionant CV-ul lui”. Sunt cuvinte spuse pe scenă de oameni mari la festivitatea de premiere a unui copil.

La 14 ani, Alexandru Tălnaci a obţinut medalia de argint la competiţia mondială de informatică, materie pe care a învăţat-o singur, fără profesor. A inventat două aplicaţii utile pentru pacienţii şi medicii din România. Cu una dintre aplicaţii a obţinut în martie 2018 locul I la concursul internațional de idei și aplicații software dedicat studenţilor de la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Lucian Gruia, cofondator MobilPro: „Alexandru este cel mai tânăr participant din istoria competiției (…) cu o prezentare impresionantă chiar și pentru un student de master”.

Maria Divan, reprezentant ONG: „Oamenii nu se așteptau ca Alex să fie atât de bun. Vine aici un copil împreună cu studenții de la Poli, ce ar putea el să prezinte ceva extraordinar? Și adevărul este că a prezentat!”

Lucian Gruia, cofondator MobilPro: „El a conceput un sistem care monitorizează activ sălile spitalelor şi o brăţară construită fizic de el”.

Este vorba de o aplicație care se activează în cazul unui incendiu într-un spital.

După ce i-a uimit pe profesorii de la Universitatea Politehnica Bucureşti a venit rândul oamenilor de acasă, din comuna Radovanu, judeţul Călăraşi. Şi au venit în număr mare să-l vadă pe cel mai tânăr cetăţean de onoare din ţară!

Adina Alecu, învăţătoare: „Înseamnă că promite dacă la vârsta lui e cetăţean de onoare, înseamnă că va ajunge foarte departe”.

„Mie mi s-a parut că a fost un copil foarte deştept dacă a devenit cetăţean de onoare”, spune un copil.

„Nu am crezut că el o sa devină cetăţeanul comunei Radovanu!”, spune un alt participant.

De ce a fost făcut cetaţean de onoare?

Pentru meritele lor, pentru învăţătură…altfel…

Sunteţi mândru?

Cum să nu fiu, că e din Radovanu!

Un copil foarte deştept, foarte cuminte, de a devenit cetățean. Suntem bucuroși de el și de familia lui.

Adina Alecu, învăţătoare: „În mod sigur va deveni un model şi pentru copiii noştri, pentru viitori cetăţeni”.

Vasilica Dobrescu, primarul comunei Radovanu: „Cred că Alexandru poate fi un exemplu pentru elevii din Radovanu şi nu numai. A avut un titlu la nivel naţional şi locul 2 la nivel mondial şi poate fi un model pentru toţi copiii care aud de el”.

Titlul de cetăţean de onoare se acordă oricărei persoane care iese în evidenţă prin talentul său şi aduce notorietate unei localităţi.

Planul lui Alexandru este ca invențiile sale să ajute pacienţii şi medicii din România, dar, deocamdată se concentrează pe şcoală.

 

Sursă




Categorii