Aperitive si Gustari

Frunze de vita-de-vie – Sareaza-le si pune-le in borcan, le vei folosi tot anul

 

 

 

 

Iubim sarmalele si le pregatim pentru orice masa festiva. Foile de vita-de-vie nu trebuie tratate ca un invelis decorativ: ele determina gustul sarmalelor si reprezinta unul dintre ingredientele lor principale.

Foile sarate sunt un semipreparat confortabil, care poate fi pastrat la frigider.

Saramura, in care sunt conservate, nu contine condimente picante, insa foile de vita-de-vie oricum capata un gust deosebit.

Loading...

 

Ingrediente:

70 frunze de vita-de-vie;

3 linguri de sare;

1300-1500 ml de apa.

 

Mod de preparare:

Cel mai bine ar fi sa conservati frunzele de vita-de-vie culese in perioada de inflorire. Insa puteti sa le sarati si in alte perioade.

Adunati frunzele cu nuanta verde deschisa, din partea superioara a tufelor. Exemplarele mari si aspre nu pot fi modelate cu usurinta sub forma de cilindri sau pliculete pentru sarmale.

Spalati frunzele. Indepartati-le pe cele care prezinta pete galbene sau rosii. Folosind un cutit, indepartati coditele frunzelor. Nu trebuie sa folositi frunzele cu nervuri groase. Puneti frunzele intr-o cratita, suprapunandu-le.

Acoperiti-le cu 700-800 ml de apa fiarta si racita. Adaugati 1.5 linguri de sare. Agitati cu grija lichidul superficial, ca sa dizolvati sarea. Tineti frunzele in solutia salina si rece pe parcursul a 30 minute.

Scurgeti apa rece si acoperiti frunzele cu apa fierbinte. Aveti nevoie de 600-700 ml de apa. Adaugati 1.5 linguri de sare in cratita.

Agitati cu grija apa de la suprafata, ca sa dizolvati sarea in ea. Lasati frunzele sa se opareasca si sareze timp de 10 minute. Scurgeti saramura intr-un alt vas: veti avea nevoie de ea. Suprapuneti cate 3 frunze de vita-de-vie si rulati-le sub forma de rulouri compacte.

Sterilizati borcanele de 500 ml. Asezati rulourile din frunze in ele — compact, in pozitie verticala.

Aduceti saramura pana la punctul de fierbere, dupa care turnati-o in borcanele cu foile de vita-de-vie.

Dupa adaugarea saramurii inchideti ermetic borcanele. Intoarceti-le cu capacele in jos si inveliti-le cu ceva calduros. Dupa ce saramura se va raci, dati borcanele la frigider.

Lasati frunzele sa se sareze inca 2-3 saptamani (la frigider). Insa puteti sa le folositi si mai devreme, deoarece gustul lor s-a format chiar dupa racirea saramurii.

Inainte de a incepe modelarea sarmalelor, inmuiati foile de vita-de-vie in apa calda pe parcursul a 15 minute.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Revista Bensana Romania
Categorii