Preparate fara carne

Musaca de post – Musaca de casă cu cartofi și ciuperci

 

 

Musaca de post – Musaca de casă cu cartofi și ciuperci

 

 

Vă ofer o rețetă de mâncare de post foarte simplă, dar foarte gustoasă și sățioasă: musaca de cartofi cu ciuperci.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc și larg, se coc în cuptor și produsul, musacaua, se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de legume și de carne.

Se poate pregăti și ca fel de mâncare de post în întregime din legume, fără carne, ou și lactate. Astfel, carnea poate fi înlocuită cu ciuperci sau orice altă legumă care se pretează a fi tocată mărunt și condimentată bine, și se pune în vasul de copt netapetat cu unt, dar între două staturi clare de legume felii, vinete sau cartof.

 

Ingrediente:

ulei
150 gr ceapă
150 gr morcovi
250 gr ardei roșu
500 gr ciuperci champignon
500 gr ciuperci pleurotus
sare după gust
piper negru după gust
1 linguriță cimbru verde
5 căței usturoi (20 gr)
1 legatură pătrunjel tocat
850 gr cartofi albi
puțină drojdie
9 linguri pastă de roșii, făcută în casă

 

Mod de preparare:

Am pus uleiul și ceapa în tigaie și am lăsat să se înmoaie puțin. Ca să câștig timp la tocat, am pus morcovii și ardeiul în robot și i-am mărunțit cam de mărimea bobului de orez rotund. Atenție să nu faceți din legume o pastă!

Morcovii și ardei tocați i-am pus peste ceapă și am mai lăsat 2 minute pe foc, timp în care am mărunțit, tot la robot, și ciupercile, aproximativ de mărimea bobului de mazăre.

Ciupercile tocate le-am pus peste ardei și morcovi, am adăugat sare, piper, cimbru, usturoi trecut prin presă ai am amestecat. Am lăsat pe foc în jur de 8 minute, timp în care ciupercile au lăsat apa. O parte din apă se va evapora, iar dacă mai rămâne, o puteți scurge cu ajutorul unei strecurători. Apoi, am adăugat pătrunjelul tocat și an transferat compozita într-un castron.

Cartofii, i-am curățat, spala ai tăiat în felii de grosime aproximativ 0,4-0,5 cm. Am uns cu ulei o tavă destul de adâncă și am pus un strat de cartofi. Peste stratul de cartofi am pus jumătate din compoziția cu legume, drojdia și 3 linguri cu pastă de roșii. Peste stratul de legume am pus un strat de cartofi și puțină sare.

A urmat ultimul strat de legume, drojdie, 3 linguri pastă de roșii iar apoi stratul de cartofi. Peste acest ultim strat de cartofi am pus alte 3 linguri de pastă de roșii și sare.

Tava am introdus-o în cuptorul preîncălzit și am lăsat-o pentru 50 minute – 1 oră la o temperatură de 180 grade Celsius. Dacă se usucă prea tare cartofii cât sunt în cuptor, puteți pune deasupra o bucată de hârtie de copt. După ce scoateți tava din cuptor, o lăsați să se răcească 1-2 ore. În măsura în care ciupercile au mai lăsat apî, aceasta va fi absorbită în intervalul în care lăsați preparatul să se răcească.

Când totul a fost gata, deasupra am presărat pătrunjel verde tocat.

 

Pofta buna!

 

Sursa 
Categorii