Stiri

Oamenii de stiinta au descoperit ca toate supararile noastre ne provoaca diferite boli. Care sunt acestea

 

 

Oamenii de stiinta au descoperit ca toate supararile noastre ne provoaca diferite boli. Care sunt acestea

 

 

Emotiile negative refulate ne afecteaza sanatatea si pot determina aparitia unor boli fizice. Orice emotie care nu a fost exprimata provoaca un conflict interior, care se exteriorizeaza prin boli.

Oamenii de stiinta au estimat ca in mai mult de o treime din cazuri, cauza simptomelor fizice ale bolilor nu sunt virusii si bacteriile, ci stresul, traumele emotionale si conflictele interne.

”Se poate spune ca bolile psihosomatice sunt durerea si suferinta sufletului, care nu au gasit o alta cale de iesire decat prin corp. Este un strigat al sufletului” – afirma psihologul Irina Kostina.

Cel mai curios fapt este ca factorul psihologic care a provocat boala se poate afla departe cronologic in timp. Adica ”la inceput a existat un cuvant”, iar persoana nu era constienta de importanta acestuia pana in momentul crizei. In fiecare din noi exista o bomba cu ceas.

Boli ale pielii

Pielea este atat o limita a corpului uman, cat si un organ al acestuia. Ea este cea care ne protejeaza si cea prin intermediul careia intram in contact cu lumea exterioara. Prin atingeri putem transmite afectiune si dragoste.

Pielea se inroseste atunci cand ne rusinam, devine pala si se acopera de transpiratie atunci cand ne este frica. Ea tradeaza toate secretele noastre.

Bolile psihosomatice ale pielii au la baza conflictul ”atinge-ma, nu ma atinge”. Undeva in adancul sufletului poate exista o manie reprimata. O manie fata de cei care, demonstrand afectiune, au incalcat limitele permisibile, sau fata de cei care au te-au respins.

De exemplu, o mama hiper-protectoare isi mangaie si imbratiseaza copilul fara a lua in seama necesitatea existentei unui spatiu personal. Acest tip de comportament al mamei continua si peste cativa ani, cand copilul a mai crescut.

Adolescentul nu poate sa isi exprime supararea pe mama sa, pentru ca ea este afectuoasa si vulnerabila. De aceea, atunci cand experimenteaza emotii negative din cauza comportamentului mamei, el se simte vinovat pentru ele. In astfel de situatii, la adolescent apare dermatita.

Tulburari gastro-intestinale

Cuvintele ”burta” si ”viata” merg mana in mana. In timpul hranirii, copilul primeste nu numai laptele mamei, dar si caldura, grija, afectiune, placere si confort.

Daca mama il hraneste la timp, copilul se simte iubit, protejat si plin de iubire fata de viata.
O senzatie indelungata de foame determina o persoana sa fie suparata, ca apoi sa inghita totul cu lacomie.

Numai gandeste-te cate sentimente sunt asociate cu mancarea! Spectrul bolilor psihosomatice este enorm.

Bulimia – nesatisfactie, lacomie pentru mancare, ca metafora pentru lipsa de iubire si securitate.

Anorexia – refuzul de a manca este o revolta, o modalitate de a atrage atentia. Greva foamei este o expresie a maniei si a resentimentelor.

Bolile respiratorii

O respiratie usoara este asociata cu libertatea, usurinta si satisfactia. O respiratie grea – cu furia si indignarea. Respiratia intrerupta – cu furie si indignare. Inspiratia este umplerea. Expiratia este golirea.

La baza astmului sta conflictul dintre nevoia de dragoste si teama de a fi respins.

Nevoia de sprijin si dragoste este puternica, dar este suprimata deoarece ameninta sa ”sufoce” persoana. La fel, este suprimata si furia, pentru ca se poate solda cu respingere. Astmaticul se afla undeva in mijloc, intre expiratie si inspiratie.

Bolile de inima

Daca copilul nu a fost invatat sa isi exprime constructiv furia si indignarea si sa isi respecte valorile, el va avea tendinta sa isi refuleze furia, pentru a crea impresia unei persoane calme.

”Vreau sa fiu o autoritate in fata voastra, sa controlez totul, inclusiv pe tine. Sunt foarte, foarte suparat, dar nu ar fi decent sa imi exprim furia. Trebuie sa mentin o impresie buna. Prin urmare, acum voi zambi.” spune pacientul hipertensiv. Nu in cuvinte, ci cu tensiometrul.

Problemele metabolice si endocrine

Procesele de schimb din interiorul corpului au loc neobservat in organism. Noi vedem doar rezultatul: schimbarea dispozitiei, somnolenta sau dinamismul.

Detectarea patologiei proceselor de schimb este una dintre cele mai dificile sarcini, pentru ca ”procesul de schimb” in sine nu provoaca durere.

Cele mai frecvente boli din acest spectru sunt: diabetul zaharat, hipo- si hiperfunctia glandei tiroide.

Hipotiroidismul se manifesta prin oboseala, atentie scazuta si memorie slaba. Persoana brusc inceteaza sa mai fie activa. Motivele pot fi dezamagirea si respingerea.

Hipertiroidismul se manifesta prin bataile rapide ale inimii, transpiratie si accelerarea metabolismului din cauza hormonului produs de tiroida.

Poate fi declansat de lipsa sentimentului de securitate si siguranta inca din copilarie.

 




Categorii