Placinte si Rulade

Prăjitură aspectuoasă cu mere – un desert ce merită toate laudele!

 

 

Prăjitură aspectuoasă cu mere – un desert ce merită toate laudele!

 

 

Ingrediente:

PENTRU ALUAT

– 450 g de făină cernută

– 150 ml de lapte cald

– 2 lingurițe de drojdie uscată

– 3 linguri pline de zahăr

– 200 g de unt moale

PENTRU UMPLUTURĂ 

– 500 g de mere

– 50 g de unt

– 80 g de zahăr

– 120 ml de lapte

– 1 linguriță de scorțișoară

– 1 linguriță de zahăr vanilat

– zahăr pudră pentru decor

 

Mod de preparare:

1. Pregătiți maiaua: turnați într-un bol laptele cald, adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați ingredientele, folosind telul, până se va dizolva zahărul. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați-l pentru 15 minute la un loc călduț.

2. Pregătiți aluatul: turnați făina cernută într-un bol aparte, potriviți-o cu sare și adăugați untul moale. Frecați ingredientele, până veți obține fărâmituri.

3. Apoi turnați miaua în bolul cu aluatul fărâmicios și frământați aluatul. Ar trebui să obțineți un aluat moale și nelipicios. Acoperiți bolul cu un prosop și dați-l la frigider pentru 1 oră.

4. Pregătiți umplutura: spălați merele și decojiți-le. Îndepărtați cotorul cu semințe și tăiați-le cuburi mari.

5. Topiți untul într-o tigaie încinsă, apoi adăugați zahărul. Amestecați încontinuu ingredientele din tigaie, până veți obține o masă omogenă, de culoarea caramelei.

6. Adăugați merele tăiate cuburi în tigaie și turnați laptele. Amestecați ingredientele și coaceți-le până se va evapora practic tot lichidul.

7. Apoi presărați merele cu scorțișoară și zahăr vanilat. Amestecați ingredientele și mai coaceți-le timp de 2-3 minute. Lăsați umplutura să se răcească.

8. Luați aluatul din frigider și așezați-l pe suprafața de lucru. Redați-i aluatului o formă cilindrică. Tăiați 1/3 din aluat.

9. Pe masa înfăinată întindeți un blat din porția de aluat tăiată (1/3). Decupați un blat dreptunghiular, cu mărimea de 17 x 28 cm. Pentru comoditate puteți folosi un șablon, pregătit preventiv.

10. Apoi întindeți un blat din aluatul rămas. Decupați un blat dreptunghiular, cu mărimea de 34 x 56 cm.

11. Răspândiți pe o jumătate de blat (34 x 56 cm) umplutura răcită. Acoperiți umplutura cu blatul mic (17 x 28 cm). Lipiți marginile, folosind furculița. Partea liberă a blatului mare tăiați-o fâșii lungi. Pliați fâșiile în formă de ”spicușor” sau ”cosiță”, deasupra blatului mic. Iar lipiți bine marginile, folosind furculița.

12. Tapetați tava de copt cu hârtie. Așezați cu grijă prăjitura în tavă.

13. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C, pentru 25 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

14. Așezați desertul aspectuos pe un platou și decorați-l cu zahăr pudră. Serviți prăjitura apetisantă alături de o ceașcă de ceai aromat sau cafeluță.

 

Pofta buna!

 

  Sursă   
Categorii