Stiri

Mii de românce, sclave în Italia. O româncă exploatată de aproape trei ani în Italia face dezvaluiri

 

 

 

 

O organizaţie italiană pentru drepturile imigranţilor estimează că mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în serele din Sicilia sînt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor şi aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi exploatare severă

Aproape 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, estimează poliţia italiană, potrivit unui reportaj realizat saptămînalul de The Observer. O organizaţie italiană pentru drepturile imigranţilor, Proxyma Association, estimează că mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în serele din această regiune, sînt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor şi aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi exploatare severă. Comandantul poliţiei militare din Sicilia, Guido Volpe, a declarat pentru The Observer că Ragusa, o zonă care a făcut din Italia unul dintre principalii exportatori europeni de fructe şi legume, este centrul exploatării din insulă.

„Le este prea frică să vorbească“

Loading...

„Aceste femei lucrează ca sclave pe cîmp şi ştim că sînt şantajate să facă sex cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice“, a explicat comandantul. „Nu este uşor să investighezi sau să împiedici acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească“. Multe dintre românce au lăsat acasă copii şi familii pentru care trimit bani, şi se simt forţate să facă alegeri disperate. The Observer prezinta cazul Nicoletei Boloş (foto), o româncă exploatată de aproape trei ani în Italia.
„De unde vin eu, din Moldova românească, nimeni nu are un loc de muncă“, spune Nicoleta Boloş, în timp ce o alăptează pe fiica sa în vîrstă de cinci luni, într-un depozit întunecat, care acum îi este casă, de la o fermă din provincia Ragusa, diferită de cea în care a fost exploatată 3 ani. „Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe lună. Aici poţi face mult mai mult, chiar dacă trebuie să suferi“, spune femeia.

Majoritatea acceptă abuzul ca pe un sacrificiu personal, explică procurorul Valentina Botti

Procurorul Valentina Botti anchetează mai multe acuzaţii de agresiuni sexuale şi exploatare prin muncă aduse fermierilor. Potrivit ei, abuzurile la care sînt supuse româncele reprezintă un „fenoment enorm“. „Răpiri, agresiuni sexuale şi ţinerea oamenilor în condiţii de sclavie reprezintă trei infracţiuni majore pe care le-am detaliat în investigaţiile noastre de pînă acum“, a spus procurorul. „Vorbim despre posibil mii de românce victime ale unor abuzuri grave. Foarte puţine femei ies în faţă cu poveştile lor. Majoritatea acceptă abuzul ca pe un sacrificiu personal pe care trebuie să îl facă, dacă vor să îşi păstreze locurile de muncă. Pentru multe dintre ele, implicaţiile pierderii locurilor de muncă sînt devastatoare“, a explicat Botti.

 

Sursa: Monitorul Expres
Categorii